Na sneeuwrijk voorjaar: gemiddelde sneeuwbedekking voor de Glacier Blanc

Rogier
De Glacier Blanc met de Barre des Ecrins

De Glacier Blanc is de grootste en bekendste gletsjer in het Ecrins-massief. Elk jaar wordt de hoeveelheid sneeuw op de gletsjer gemeten aan het einde van het voorjaar, wanneer de sneeuwbedekking op z’n dikst is en daarna midden in de zomer. Zo houden ze het smeltproces in de gaten. De late sneeuwval van deze lente compenseerde uiteindelijk een vrij droge winter in de bergen. Het nationale park heeft vorige week de cijfers van de metingen bekend gemaakt.

1,51 meter sneeuw op de Glacier Blanc

De metingen van de sneeuwdikte worden uitgevoerd door de medewerkers van het nationale park Les Ecrins en wetenschappers van INRAE (het Franse Nationaal Instituut voor Landbouw-, Voedings- en Milieuonderzoek). De resultaten zijn nu bekend gemaakt. Met een sneeuwlaag van 1,51 meter bevindt de sneeuwbedekking van de Glacier Blanc zich rond het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar.

Late maar gunstige sneeuwval

De sneeuw kwam dit seizoen erg laat. In april, mei en zelfs juni sneeuwde het hard boven de 3000 meter, na een niet al te sneeuwrijke winter. Dit fenomeen is niet nieuw. In 2020 en 2021 zagen we ook al dat de sneeuw heel laat in het voorjaar boven de 3000 meter arriveerde. Dit bemoeilijkt de meetcampagnes, die soms moeten worden uitgesteld om de maximale dikte van de sneeuwlaag te kunnen meten.

Veel beter dan vorig jaar

De situatie is veel beter dan vorig jaar, toen de sneeuw op de Glacier Blanc begin juni al volledig was gesmolten. Vanwege de late sneeuwval heeft de sneeuwlaag echter geen tijd gehad om zich te zetten. Dus de sneeuw is weinig compact: er zit nog veel lucht in. De sneeuw weegt ongeveer 380 kg per m³. Om een idee te geven: gezette (meerjarige) sneeuw en firn kan wel tot 800 kilo per m³ wegen.

Saharazand kan voor snel smelten zorgen

Net als vorig jaar kan echter één element een sterke invloed hebben op het smelten van deze sneeuw: dat is het Saharazand. Zodra dit zand bloot komt te liggen zal de sneeuw, donkerder vanwege het aanwezige zand, meer warmte absorberen en sneller smelten.

Volgende meting begin augustus

Het volgende bezoek aan de Glacier Blanc door medewerkers van het park en glaciologen staat gepland voor begin augustus. Dan worden de eerste smeltwaarden van de gletsjer tijdens de zomer gemeten. Gezien de huidige warme temperaturen, waarbij de nulgradengrens ook ‘s nachts niet bereikt wordt, is de kans dat de sneeuw volledig gesmolten zal zijn zeer waarschijnlijk. .

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren