De eerste helft van de meteorologische zomer (juni t/m augustus) zit erop en nu al is duidelijk dat deze zomer een van de warmere zomers gaat zijn van de afgelopen honderd jaar. De komende week past in dit plaatje want het wordt opnieuw heet, vooral morgen (dinsdag) en vanaf zondag opnieuw. Tussendoor vallen er enkele soms forse (onweers)buien.
Zuid-Europa maakt zich op voor een nieuwe hitte-opstoot. Morgen kan het in Italië lokaal meer dan 45 graden worden. Deze hete lucht zal de Alpen niet bereiken maar de uitlopers ervan wel. In de zuidelijke Franse Alpen en de Italiaanse Alpen wordt het in de dalen 35 tot lokaal 40 graden en de nulgradengrens stijgt tot boven de hoogste Alpentoppen. Voor verkoeling zoek het dus hoog genoeg op, blijf tussen de bomen of zoek het water op. In de loop van dinsdag wordt de hitte met onweersbuien verdreven.
In de grafiek met de temperatuurafwijkingen dit jaar in Grenoble (F) zien we dat er vanaf half mei een einde kwam aan een wat koelere periode en we sindsdien voortdurend boven de normale waarde voor de tijd van het jaar zitten. Deze week blijft dat zo, al gaan de scherpste kantjes van de hitte er na dinsdag tijdelijk af. Het blijft wel warm met dagelijks 24 tot 30 graden in de dalen en er kunnen in de loop van de dag enkele buien vallen, soms met onweer. Ga je op pad houd de berichten en de luchten goed in de gaten. Hier geven we je een aantal tips hoe te handelen bij onweer in de bergen.
In de loop van het weekend kantelt de stroming naar het zuidwesten en kan opnieuw zeer warme lucht de Alpen gaan bereiken. In hoeverre dat uit de verf komt en voor hoe lang moeten we nog even afwachten, maar er ligt een indrukwekkend warmtebastion klaar boven Noord-Afrika en de Italiaanse eilanden Sicilië en Sardinië. Er is weinig voor nodig om die luchtmassa in beweging te krijgen.
Intussen warmt het zeewater van de Middellandse Zee verder op. Nu al is het oppervlaktewater zo’n 5 graden warmer dan het langjarig gemiddelde. In de Tyrreense Zee zitten we plaatselijk tegen de 30 graden aan. Nog een maand kan het water opwarmen tot het medio augustus zijn hoogtepunt bereikt. Dat betekent dat we deze herfst een verhoogde kans krijgen op heftige weersverschijnselen, natuurlijk afhankelijk van de luchtdrukverdeling die we dan hebben.