Enorme schade na noodweer in de Alpen

Roel
Zeer actief onweer op de radar vanmiddag (bron: wetter.provinz.bz.it)

Zwaar noodweer teisterde vandaag de Alpen. In zowel Oostenrijk als Italië zijn talloze bomen gesneuveld en is grote schade ontstaan. In het Oostenrijkse Stubaital kwam een gondel naar beneden. Er zaten geen mensen in.

Gondel stort neer

De overlast ontstond vanmiddag toen een zeer actieve onweerszone van west naar oost over Oostenrijk en de Dolomieten trok. In Innsbruck leverde dat een windstoot van 161 km/uur op, een extreme waarde. De zware windstoten zorgden er ook voor dat wandelaars in de bergen verrast werden en liften in de problemen kwamen. Een lege gondel stortte neer in het Oostenrijkse Stubaital (bij Schlick 2000). De 10 tot 15 passagiers in de overgebleven gondels waren toen al geëvacueerd per helikopter of door bergredders uit de gondels gehaald.

In Wagrain (Salzburgerland) moesten 144 passagiers worden bevrijd uit 35 gondels van de Grafenbergbahn omdat omgevallen bomen de kabelbaan blokkeerden. De lift blijft morgen gesloten. In Uttendorf (Pinzgau) werden 13 passagiers uit gondels bevrijd. Ze bleven allemaal ongedeerd.

13 mensen zaten vast in gondels van de Weißsee-Gletscherbahn. Foto: Bergrettung Salzburg.

Stroomuitval in Zillertal

Boven Zell am Ziller (Zillertal) hingen de gondels van de Rosenalmbahn stil door een stroomstoring. Ongeveer 1600 wandelaars zaten hierdoor urenlang vast. Voordat de stroomtoevoer was hersteld, werden honderden mensen met bussen naar het dal teruggebracht. Volgens de Tiroler Tageszeitung verliep deze evacuatie per bus moeizaam, omdat de paden door de stormschade nauwelijks begaanbaar waren. Uiteindelijk keerde om 17.30 uur de stroom terug. De overgebleven wandelaars, die schuilden in de berghutten, het middenstation en het bergstation, konden per lift terug naar het dal worden gebracht.

Enorme schade ook in de Dolomieten

Verder is er enorme schade aan de natuur. Vooral bomen moesten het ontgelden, onder andere in het Ötztal, langs de Brenner Autobahn en ook in de Dolomieten. In Santo Stefano di Cadore, in de buurt van Cortina d’Ampezzo knakten bomen als luciferhoutjes om zoals je in onderstaand filmpje ziet.

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren