Zeer nat, vanaf donderdag stabieler

Roel
Opbouwend onweer in de Franse Alpen vanmorgen

Het wordt een van tijd tot tijd natte week met woensdag zelfs sneeuwkansen hogerop. Vanaf donderdag knapt het weer een heel stuk op, al is het waarschijnlijk tijdelijk.

Zeer onstabiel

We beginnen vandaag met zware onweersbuien met alle mogelijke randverschijnselen. Denk aan hagel, windstoten en overvloedig veel regen. Estofex, een platform dat waarschuwingen uitgeeft voor gevaarlijk weer, komt regionaal zelfs met een level 3 op de proppen. Dat is het hoogste waarschuwingsniveau wat tot dinsdagochtend van kracht blijft.

Hogerop sneeuw

Dinsdag overdag vallen er verspreid over de Alpen nog wat lichtere buien met tussendoor wat opklaringen. Het koelt daarbij flink af. Door de instroom van koudere lucht kan het in de nacht naar woensdag en woensdag overdag zelfs tot sneeuw komen vanaf 2000 meter. De kans daarop is het grootst langs de Oostenrijkse en Zwitserse Alpenhoofdkam.

Cumulatief gaat er tot en met woensdagavond op uitgebreide schaal 30 tot 60 mm regen vallen. Aan de noordkant van de Alpen tussen het Salzburgerland en de noordelijke Franse Alpen regionaal zelfs 80 mm.

Die hoeveelheden kunnen er aan de zuidkant (in Italië) ook vallen vanwege de zware buien die in korte tijd heel veel neerslag kunnen geven.

Meer zon

Vanaf donderdag wordt het een heel stuk beter. De buien verdwijnen en de zon komt terug. Ook wordt het een heel stuk warmer. Toch lijkt dit mooie weer geen heel lang leven beschoren. Op de lange termijn blijft het onstabiel met van tijd tot tijd een buienstoring. Tussendoor schijnt de zon gelukkig ook.

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren