Autovrij wielrennen op de Franse Cols!

Rogier

Een paar weken geleden kondigden wij het al aan, een week lang autovrije bergcols in de Franse Alpen. Georganiseerd door het Franse Hautes alpes departement. Een deel van Frankrijk dat grossiert in beroemde en zware bergcols. Van lezer Michel Leijen kregen wij onderstaande verslag opgestuurd. Deze wilden wij jullie niet onthoudden.

Col du Galibier - Foto: Galibier Cyclistes - Crédit David Gouel

Autovrij bergsporten op de Franse Cols!

Zonder het geluid van auto’s en motoren een col op fietsen. Het kan! Vanaf de zomer van 2023 zijn enkele beroemde en beruchte Franse Cols gesloten! Nu ja, op een aantal zomerse dagen dan. De cols worden afgesloten voor auto’s en motoren. Fietsers kunnen dan de hele ochtend (van 09.00 tot 12.00 uur) ongestoord (en veiliger) naar de top fietsen en weer afdalen. Op uitnodiging van de regio Hautes Alpes mochten we de afgesloten cols deze zomer proberen. Op de fiets!

La Tournée des Grands Cols

De VVV’s van Guillestre, de Queyras en die van Serre Chevalier Vallée Briançon – alle gelegen in de regio Hautes-Alpes – werkten samen om in de eerste week van juli 2023 enkele cols ’s ochtends af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Fietsliefhebbers hebben dan de mogelijkheid om gedurende 6 dagen de mooiste cols in de regio op te fietsen en af te dalen. De Col de l’Échelle, d’Izoard, du Granon, Agnel en de Galibier zijn dan volledig voor fietsers bestemd. Heerlijk!

Col de l’Izoard - Crédit Michel Leijen

Net als op de Puy-de-Dome… in de Tour

Of je nu een beginnende fietser/ster bent of al ervaring hebt met het beklimmen van bekende Franse bergen, de sensatie om auto- en motor loos naar boven te fietsen is fantastisch. In de Tour de France van 2023 zagen we unieke beelden van louter wielrenners die de top van de Puy-de-Dôme beklommen… En zo voelt dat dus, rustig, geen geluid anders dan alleen de wind hoor je nog. En het gezwoeg van andere fietsers… Meer hoor je niet. Zelfs het gefluit van de bergmarmotten is te horen. Geen piepende banden of groepjes motoren in een haarspeldbocht. Omhoog rijdend is dat erg prettig (je kunt nog eens van je lijn afwijken zonder gevolgen) maar vooral in de afdaling is het bijzonder fijn en een stuk veiliger.

Passeport des Cols

De Col d’Izoard (schitterende omgeving), de Galibier (klassieker), de Col du Granon (mooi waar zwaar), de Col de l’Echelle (aanrader), Col du Lautaret (heerlijke opwarmer), de Agnel (zwaar maar super mooi)… Met het speciale Passeport des Cols (verkrijgbaar bij de VVV’s) verzamel je op elke Col de stempel van je beklommen col. Het bewijs voor thuis dat je de col bedwongen hebt!
NB: in 2024 leveren al die stempels mogelijk ook een mooi fiets-shirt op!

Paspoort Tournée des Cols - Crédit Michel Leijen

Welke route rijden?

Tijdens onze testweek hebben wij de volgende cols gefietst. Vanuit Guillestre in de Queyras reden we via Arvieux de Col d’Izoard op en daalden af naar Briançon. Net over de top van de col vind je de Refuge Napoleon waar je heerlijk kunt lunchen en genieten van een fantastisch uitzicht. Vanuit Briançon kan je langs de Durance terugfietsen naar Guillestre om het rondje van ca. 100 km. Af te maken.
Col de l’Izoard : (via Arvieux) 1041 m – gemiddeld 7% - lengte 14.4 km

Vanuit Briançon reden ons we de volgende dag een beetje warm door de Vallée de Serre Chevalier om vervolgens in het dorpje Chantemerle de Col de Granon op te rijden. Een prachtige (vooral als je tussen de bomen uit bent) weg omhoog naar de Refuge mt heerlijke lokale gerechten op de kaart (omelet, jambon, Bleu de Queyras). In 2022 sloeg Jonas Vingegaard op deze Col zijn slag in de Tour de France.
Col du Granon : 1049 m - gemiddeld 9,3% - lengte 11.4 km

Tot slot vertrokken we de volgende dag vroeg uit La Grave om de Col du Lautaret te gebruiken als opwarmertje voor de Col du Galibier. Een week of vier daarvoor was de top vanwege sneeuw nog niet open maar nu konden we helemaal door naar de top van de col op 2642 m. hoogte! Fantastisch om dat zonder auto’s en motoren te kunnen doen. Ook de afdaling terug naar La Grave was – zonder auto’s en motoren – een genot.
Col du Galibier : 457 hoogtemeters vanaf de Col du Lautaret - gemiddeld 6,8% en 13,4% max - lengte 8.6 km

Col du Granon - Crédit Michel Leijen

Tips voor reis en verblijf:

Reis:

Als je je eigen fiets meeneemt blijft de auto toch de meest praktische manier om in de Alpen te komen. Met de trein betekent een overstap in Parijs. Met het vliegtuig gaat een stuk sneller. Wij vlogen met KLM van Amsterdam naar Turijn en waren na de landing in ca. 2 uur met de (huur)auto in Briançon. De fiets mee in het vliegtuig is dan weer iets minder handig (met gevaar op beschadiging) maar ter plaatse zijn goede fietsen te huur.

Uitzicht vanaf Col de l’Izoard op Brunissard - Crédit Michel Leijen

Handige websites:

Refuge napoléon net voor de top van de Col de l’Izoard - Crédit Michel Leijen

Fietsen & Materiaal

Fietshuur (mountainbikes en racefiets) én arrangementen met gids en begeleiding. Kundig, goed materiaal en prima tarieven bij Guil-ebike

Accommodaties

Voor een fietstocht over de genoemde cols verbleven wij in…

  • Briançon: Auberge de la Paix in de oude Citadel, top plek, goed en sfeervol hotel met goede keuken. Parkeren lastiger want buiten de Citadel (5 min. lopen).
  • In Guillestre in Le Queyras sliepen we in het eenvoudige doch schone en vrolijke Hotel Le Catinat Fleuri. Met zwembad, op loopafstand van oude centrum en met een kleine camping.
  • In Serre Chevalier overnachtten we in het luxe Grand Hotel nabij het oude centrum. Prima kamers, comfortabel en luxe, met zwembad. Natuurzwembad op loopafstand.
  • Bovenop de Col du Lautaret sliepen we in het eenvoudige maar door de locatie speciale hotel Lautaret Lodge. De eigenaar is fietsliefhebber en vriend van de Franse wielrenner Romain Bardet. Zoals hij ons meerdere keren verteld.
  • Voor een zeer speciale slaapplaats moet je bij de Refuge du Galibier zijn. Bijna op 2600 meter hoogte met restaurant en bar én souvenirshop. In de zomer van 2023 weer geopend met nieuwe en enthousiaste eigenaren. Hier slapen betekent wakker worden boven op een berg. En wat voor berg!

Tot slot: auto- en motorvrije dagen in 2024

De exacte data voor 2024 worden begin volgend jaar bekend gemaakt. Deze dagen vallen wederom in juli en augustus. Zo rond dezelfde data als in 2023 (3 juli: Col de l’Echelle, 4 juli: Col d’Izoard, 5 juli: Col Agnel, 6 juli: Col du Galibier en 7 juli: Col du Granon). We houden je op de hoogte!

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren