Vijf tips om de mooiste foto’s te maken tijdens je buitensportvakantie

Rogier
De bergen lenen zich perfect voor het maken van mooie foto’s!

De bergen zijn een dankbaar foto-onderwerp. Je kunt na een bergsportvakantie met de mooiste plaatjes thuiskomen. De landschappen, de planten en dieren, het bergleven en de sporten, allemaal geweldige foto-onderwerpen. Aan het landschap ligt het niet in ieder geval! Maar om met de beste foto’s thuis te komen is het wel verstandig om goed na te denken over je foto’s. Daarom hier vijf tips om de beste bergsportfoto’s te maken.

In dit beeld wilde ik de grootsheid van de bergen op beeld zetten

1 Bedenk wat voor een plaatje je wilt maken

Zomaar in het rondklikken heeft weinig zin. Bij elke foto die je maakt is het goed om een idee te hebben van wat je op de foto wilt zetten. Wat wil je laten zien? De grootsheid van het landschap, de indrukwekkende hoogte van de bergen op de achtergrond, de spectaculaire sport, de mooie kleuren van de bloemen? Al deze onderwerpen hebben een andere benadering nodig. Zo werken groothoeklenzen om de weidsheid op beeld te zetten en zorgen telelenzen ervoor dat bergen op de achtergrond naar voren worden getrokken (en groots lijken). Bedenk dus goed wat je op beeld wilt hebben, als je dat weet kun je gaan nadenken hoe je de foto wilt gaan maken.

Licht maakt de foto

2. Begrijp het belang van het juiste licht

Licht is een cruciale factor bij het maken van elke foto, maar vooral in de buitenlucht. Probeer te fotograferen tijdens het “gouden uur”, het uur na zonsopgang en het uur voor zonsondergang, wanneer het licht zacht en warm is. Dit zorgt voor langere schaduwen en een prachtige, gouden gloed op je onderwerpen. Vermijd fotograferen op het middaguur wanneer het licht hard en overbelicht kan zijn. Dit kan natuurlijk niet altijd, je kunt de omgeving wel gebruiken om te hard licht zachter te maken. Kies er bijvoorbeeld voor om meer water of garas in beeld te hebben en minder lucht.

De regel van derden

2. Maak gebruik van de regel van derden

Een van de fundamentele regels in fotografie is de regel van derden. Verdeel je foto mentaal in negen gelijke delen door twee horizontale lijnen en twee verticale lijnen te tekenen. Plaats je belangrijkste onderwerp op een van de vier kruispunten van deze lijnen. Dit creëert een gebalanceerd en interessant beeld. Als je bijvoorbeeld een prachtig landschap fotografeert, plaats dan de horizon op een van de denkbeeldige horizontale lijnen om de lucht of het landschap de juiste aandacht te geven.

Door op de grond te gaan liggen werd deze foto een stuk indrukwekkender

3. Experimenteer met compositie en perspectief

Probeer verschillende composities en perspectieven uit om je foto’s interessanter te maken. Fotografeer vanuit een laag standpunt om de grootsheid van bergen te benadrukken, of kies juist voor een hoog standpunt om een overzicht van een landschap te geven. Gebruik leading lines (leidende lijnen), zoals een kronkelend pad of een rivier, een touw, een kabel van de via ferrata om de aandacht van de kijker naar het belangrijkste onderwerp te trekken. Wees creatief en durf te experimenteren!

Het lijnenspel trekt je blik de foto in

Gebruik hiernaast ook omgevingselementen, zoals bomen of rotsen, om interessante composities te maken. Creativiteit bij het kiezen van je standpunt kan leiden tot opvallende sportfoto’s. Gebruik een voor en een achtergrond. Een paar onscherpe takken of bloemen op de voorgrond kunnen voor een mooi beeld zorgen.

Wil je foto’s maken van een sterrenhemel? Kijk dan hier, daar heb ik ook een blog over geschreven.

Begrijp de sport, zodat je weet wat de mooiste momenten zijn

4. Ken de sport en het moment van actie

Om de meest indrukwekkende foto’s te maken, is het belangrijk om de bergsport die je fotografeert goed te begrijpen. Anticiperen op het juiste moment van actie is cruciaal om de mooiste beweging vast te leggen. Neem de tijd om de sport te leren kennen, zodat je weet waar je moet zijn en wanneer je moet afdrukken. Zo is een wandelfoto mooier als je een stap naar voren zet dan als de benen naast elkaar staan. En is een klimfoto mooier als je ook het hoofd van de klimmer ziet. Ook is het van belang om je modellen te leren kennen. Iedereen heeft zijn eigen stijl. En zo kun je het mooiste moment makkelijker kiezen.

Gezichtsuitdrukkingen maken de foto

5. Focus op emoties en gezichtsuitdrukkingen

De gezichtsuitdrukkingen en emoties van krachtige verhalen vertellen. Richt je lens op de gezichten van je modellen. Vermoeidheid, blijdschap, verwondering alles is in een gezicht af te lezen. Maak een foto als je kinderen naar een mooie bloem kijken of blij op een glijbaan klimmen. Pak je camera als je in de berghut naar de zonsondergang kijkt en maak dan juist ook foto’s van de mensen die van dat aanblik genieten.

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren