Onstuimige natte week, maar niet overal

Roel
Straalstroom ligt a.s. vrijdag tot over de Middellandse Zee

De zomer heeft zich duidelijk teruggetrokken naar Zuid-Europa, zoveel is wel duidelijk. Ook de Alpen ontkomen deze week niet aan buien met soms veel regen, van tijd tot tijd veel wind en magere temperaturen. Vanaf vrijdag krijgt het hooggebergte bovendien met sneeuw te maken.

Slechte timing

Zoveel wisselvalligheid in een van de topweken van de zomervakantie, dat is iets waar weinigen op zitten te wachten, maar toch zullen we door die zure appel moeten heenbijten. Er gaat deze week namelijk veel regen vallen. Deels door lokale buien die niet al te lang aanhouden, maar er zitten ook grotere regengebieden bij waarin het langdurig nat is. In die gevallen is het duimen dat de neerslag in de nacht valt.

Twee drogere regio’s

Datlaatste lijkt morgen (dinsdag) niet te lukken. Vanuit het noordwesten trekt een koufront naar de Alpen dat een groot deel van de dag voor regen zorgt. Op de ene plek wat meer dan op de andere, maar de meeste plaatsen zullen ermee te maken krijgen. Er zijn twee uitzonderingen: het uiterste noordwesten van Italië ligt in de luwte van de Alpenhoofdkam waardoor er maar weinig valt en de zuidelijke Franse Alpen omdat de storing niet zo ver naar het zuiden reikt.

Berekende neerslag op dinsdag met twee drogere regio’s

Mooie woensdag

Op woensdag kunnen we even opdrogen. Sterker nog, dat lijkt een hele mooie dag te worden waarbij de Alpen precies tussen twee storingen inzitten. De zon schijnt regelmatig en het blijft op de meeste plaatsen droog bij aangename temperaturen. Lang duurt het helaas niet. De wisselvalligheid slaat opnieuw toe, met op donderdag buien en op vrijdag krijgen een massief regengebied dat we voor de kiezen krijgen.

Onbestendig

Ditmaal door een afbuigende straalstroom tot over het Middellandse Zeegebied. Koele lucht die uitstroomt over het water van de Middellandse Zee laat een lagedrukgebied boven Noord-Italië ontstaan, dat ook aan de zuidkant van de Alpen voor regen van betekenis gaat zorgen. Iets wat we niet iedere zomer zien en zeker de laatste decennia best wel een zeldzaamheid is geworden. Tussen de gestage regenval kunnen zich actieve buien ontwikkelen dus er kunnen in de hele Alpen opnieuw overlastsituaties ontstaan. Houd de berichten goed in de gaten en mijdt beekjes.

Veel regen op vrijdag

Koele fase

Als klap op de vuurpijl daalt de temperatuur nog een stapje. Vrijdag en zaterdag zitten we zo’n 8 tot 10 graden onder het langjarig gemiddelde. Dat klinkt heftig, maar de afgelopen weken zaten we er veelvuldig met vergelijkbare waarden (en hoger) boven. Door de koele lucht nemen de sneeuwkansen in het hooggebergte toe. Boven 2500-3000 meter hoogte kan er plaatselijk 10-30 centimeter sneeuw vallen. Houd daar rekening mee als je de bergen in wil trekken.

Temperatuurafwijking op 1500m zaterdagnacht
De Aletschgletsjer kan weer wat sneeuw tegemoet zien

Je ziet dat de negatieve temperatuurafwijking zich helemaal tot over Spanje en Italië uitspreidt, over de gebieden die vorige week nog extreem heet waren. Het zal daar trouwens niet ineens kil aanvoelen, daar zorgt het tot 30 graden warme zeewater wel voor.

Verbetering?

Er zijn voorzichtige signalen dat het weer volgende week opknapt in de Alpen. Al enkele dagen zien we berekeningen van toenemende hogedruk boven de Alpen die voor een stabilisatie kan zorgen. Ik moet erbij zeggen dat dit herstel nog niet zeker is. Andere berekeningen laten de wisselvalligheid vanaf de oceaan iets langer aanhouden, dus we zullen het nog even moeten afwachten. Aankomende week kan weleens de natste van de zomer worden. Het lijkt me stug dat we dit volgende week nog eens overdoen.

Droge uitzonderingen

Ik had het er al over. Er zijn twee regio’s die de regendans dinsdag ontspringen en precies die regio’s maken ook de rest van de week de minste kans op veel regen. Dat is het Italiaanse Piemonte en de zuidelijke Franse Alpen. Met wat geluk kom je er daar - op een of twee buien na - droog vanaf.

Lees ook wat de gemiddeld droogste Alpendalen zijn

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren