Geraakt door landslide, Franse berghut gesloten

Rogier

Getroffen door een landsslide is de berghut Châtelleret, gelegen in het Ecrins-massief, niet langer bemand. Zware regenval heeft zaterdagavond in het dal van Étançons, in het hart van het Écrins-massief, een enorme landslide veroorzaakt. Hoewel er geen gewonden zijn gemeld, is de berghut nu onbemand vanwege gebrek aan water en elektriciteit, en dit voor onbepaalde tijd.

Niemand gewond

In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 juli heeft het zeer hardgeregend aan de zuidelijke zijde van de Meije in het Écrins-massief. Meer specifiek op de hoogten van Saint-Christophe en Oisans, in het dal van Étançons. “Rond 22.30 uur kwamen enorme rotsblokken, meegesleurd door de landslide, in de buurt van de hut”, aldus de huttenwaard Charles Roméro in de Franse bergkrant de Dauphine. Onmiddellijk heeft hij de bergreddingsdiensten gewaarschuwd. “dankzij de efficiëntie van het Peloton de gendarmerie de haute montagne (PGHM) en de teams van de hut, raakte niemand gewond”, meldt de Franse Alpiene Club, de eigenaar van de hut…

Geen water en elektriciteit meer

Vanaf zondagochtend zijn vrijwilligers van de Alpenclub ter versterking vertrokken. Ze hebben toen de omvang van het natuurgeweld kunnen vaststellen. De kracht van de stroming heeft de loop van de rivier volledig veranderd. Talrijke rotsblokken hebben de loopbruggen weggerukt die toegang gaven tot de berghut. Hoewel het gebouw zelf niet al te zwaar beschadigd is, heeft het toch behoorlijk wat schade opgelopen. Het zal moeten worden schoongemaakt omdat er veel modder naar binnen is gedrongen. Nog zorgwekkender is dat de watervoorziening, het sanitair en de stroomvoorziening ernstig beschadigd zijn. Duidelijk is dat “de berghut niet meer normaal kan functioneren”, waarschuwt de FFCAM. Als gevolg daarvan heeft ze besloten dat de berghut niet langer bemand zal zijn, en dit voor onbepaalde tijd.

Bivak mogelijk, maar afgeraden

Hoewel de berghut nog steeds in de wintermodus functioneert om zijn functie als schuilplaats te behouden indien nodig, raadt de FFCAM klimmers en wandelaars ten zeerste af om ernaartoe te gaan.

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren