Van plastic naar rots - Tips voor sportklimmers die voor het eerst buiten klimmen

Rogier

Wat mij betreft gaat rotsklimmen boven het klimmen in klimhallen. En niet zo’n beetje ook! Er is maar weinig mooier dan op de rots je weg naar boven vinden. Maar sportklimmen op rotsen is heel wat anders dan in een klimhal. Veel Nederlandse klimmers hebben leren klimmen en zekeren in een van de vele Nederlandse klimhallen. Een veilige en gecontroleerde omgeving. Heel anders dan de rotsen in de natuur. In deze blog delen we enkele essentiële tips om je goed voor te bereiden op het klimmen in de buitenlucht.

1. Leer voorklimmen en standplaatsen bouwen

In de klimhal hoef je meestal niet zelf voor te klimmen of standplaatsen te bouwen. Voordat je buiten gaat klimmen, moet je echter deze essentiële vaardigheden absoluut beheersen. Neem lessen bij een gekwalificeerde kliminstructeur, berggids of volg een cursus om te leren hoe je veilig kunt voorklimmen en standplaatsen kunt bouwen. Vooral het leren ombouwen van een standplaats om veilig beneden te komen is erg belangrijk.

2. Zorg voor het goede materiaal

Om buiten te klimmen heb je meer materiaal nodig dan in een klimhal. Natuurlijk heb je een gordel, klimschoentjes en een zekerapparaat nodig. Maar dat is lang niet alles. Als je zelf buiten gaat klimmen heb je minimaal het volgende materiaal nodig:

  • Klimgordel
  • Klimschoentjes
  • Helm
  • Zekerapparaat (Grigri, reverso etc)
  • Bergsporttouw (80 meter enkeltouw is tegenwoordig van de standaard om te sportklimmen)
  • Touwzak
  • 15 Setjes
  • Twee extra schroefkarabiners, naast karibiner bij zekerapparaat
  • Enkele slinges
  • Zelfzekering

Let op: dit is een checklist voor single-pitch sportklimmen. Als je langere routes gaat klimmen heb je meer materiaal en kennis nodig.

2. Kies een geschikte locatie

Kies voor je eerste buitenklimervaring een locatie die geschikt is voor beginners. Zoek naar plekken die bekend staan om hun toegankelijkheid met goed onderhouden routes. Kies voor klimroutes ver onder je niveau in de hal om kennis te maken met het klimmen op de rots. Rotsklimmen is duidelijk anders dan klimmen in een hal. Je hebt geen kleuren om te volgen en haken kunnen veel verder van elkaar verwijderd zijn dan in een hal. Ook zijn er punten waar je absoluut niet wilt vallen. Kortom bouw je ervaring rustig op!

4. Koop een topo en hou je aan de lokale klimethiek en regels

Koop een lokale klimtopo, ten eerste om de rotsen en routes te kunnen vinden, maar ook om de route-behakers te sponsoren. Het geld van lokale klimtopo’s gaat bijna altijd naar de behakers van rotsklimgebieden. Zo betaal je als klimmer mee aan het onderhoud van de klimgebieden. Let ook op dat je je aan de lokale regels houdt. Soms zijn bepaalde rotsen gesloten tijdens het broedseizoen van vogels, en op veel rotsen in België mag je slechts klimmen met een vergunning (klimjaarkaart).

5. Veiligheid voorop

Veiligheid is altijd de hoogste prioriteit bij het rotsklimmen. Wees alert op steenslag (helm) en let op andere klimmers om ongelukken te voorkomen. Communiceer duidelijk met je klimpartner tijdens het klimmen en het bouwen van standplaatsen. Dubbelcheck alle knopen en gordels voordat je begint met klimmen. En vergeet nooit een knoop in het uiteinde van je touw te binden.

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren