Eerst nog koud, maar warmte komt eraan

Roel
De besneeuwde Edelweisshütte vanochtend langs de Grossglockner Hochalpenstrasse (A)

Na een zeer koele en natte week - vannacht heeft het hogerop zelfs wat gesneeuwd - gaat het eindelijk opklaren en opdrogen in de Alpen. Deze week wordt het belangrijk warmer en ook de zon gaat volop schijnen, het eerst in Frankrijk en Italië.

Eerst nog koud

Wat een wisselvalligheid en wat een water. Grote delen van Oostenrijk, Noordoost-Italië en ook delen van Noordoost-Zwitserland zijn de laatste dagen getrakteerd op veel regen. In Slovenië en het Oostenrijkse Karinthië en de Steiermark ging het zelfs om rampzalige hoeveelheden met aardverschuivingen, zoals we de afgelopen dagen in het nieuws hebben kunnen zien. Ook de komende paar dagen is het in de Alpen nog af en toe nat en kouder dan gemiddeld, zo’n 3 tot 5 graden Op dit kaartje zie je de temperatuurafwijkingen t/m woensdag ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Midden-Europa ligt midden in een koude poel. De warmte bevindt zich precies aan de randen van Europa.

Temperatuurafwijking komende 3 dagen

Scandinavië zeer nat

Boven Zuid-Scandinavië zie je ook een scherpe grens van koude en warme lucht. Daar ontwikkelt zich vandaag een zeer actief lagedrukgebied waardoor er ook daar heel veel regen gaat vallen. Sommige berekeningen gaan uit van 200 mm regen in het zuiden van Noorwegen. In Denemarken komt een flinke noordwesterstorm te staan. Al met al geen pretje voor de vakantiegangers daar en de kans op overlast is groot.

Stormwinden boven Denemarken

Woensdag laatste regen in Oostenrijk

De komende dagen knapt het in de Alpen dus wel langzaam op. Vandaag vallen er in Zwitserland en Oostenrijk nog buien en woensdag alleen in Oostenrijk nog. Verder zien we de zon steeds vaker tevoorschijn komen, als eerste in de Zuidalpen en in Frankrijk. Het heeft te maken met een uitloper van hogedruk die langzaam maar zeker voor stabieler en warmer weer zorgt. Woensdag is het in de Franse en Italiaanse Alpen waarschijnlijk al zomers warm en de dagen daarna lukt dat ook in Zwitserland en Oostenrijk.

n Italië is het al mooi opgeklaard (Kronplatz, Zuid-Tirol)

Lange termijn

De zon schijnt daarbij steeds vaker, al is het vanaf het weekend een beetje onzeker of het helemaal droog blijft. Het Amerikaanse model voorziet een storing vanuit het westen met tijdelijk regen, maar het Europese model is daar minder zeker van. Maar wat nattigheid of niet, het koude weer is binnenkort voorbij!

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren