Actief ontspannen in de Tiroler Kaiserwinkl

Henri
Actief ontspannen in de Kaiserwinkl (Hotel Alpina Kössen)

Actief of wellness? Het kiezen tussen een sportieve vakantie in Tirol en jezelf belonen met een uitgebreide spa hoeft geen dilemma te zijn. We gingen op pad om de Tiroler Kaiserwinkl regio, een verborgen schat van de Oostenrijkse Alpen, nader te verkennen. Onze thuisbasis voor deze trip was het viersterrenhotel Alpina in Kössen, waar een sportieve zomervakantie hand in hand gaat met wellnessdagen en culinaire verwennerij.

Toegankelijke Alpenbestemming

Het eerste voordeel van de Kaiserwinkl regio wordt al duidelijk op de weg ernaartoe. De regio ligt net over de grens met Duitsland, waardoor je geen gecompliceerde reisdag hebt. In de winter kunnen de sneeuwkettingen in de auto blijven liggen, maar ook in de zomer heeft het zo zijn voordelen. Terwijl andere vakantiegangers in de kilometerslange file op flessenhalzen zoals de Fernpas en de Brennerpas staan, rijd je hier vanaf de Duitse snelweg vlot de regio binnen. Geen vignet, geen bergpassen, maar een comfortabele reisdag dus. De regio is bovendien met het openbaar vervoer te bereiken. Vanaf het treinstation in Kufstein rijden er lijnbussen naar Kössen, met een halte direct voor Hotel Alpina.

Hotel Alpina Kössen
Hotel Alpina in Kössen

Een oase van rust

De reis is dus eenvoudig, maar het echte relaxen begint natuurlijk pas op bestemming. Hotel Alpina bevindt zich op een idyllische locatie net buiten het dorpje Kössen. Na de check-in en een snelle opfrissing genieten we van een eerste drankje op het zonnige terras. De gehele familie Gruber is aanwezig om ons welkom te heten, waar ze ook een kort praatje met de andere hotelgasten. Een uitgelezen kans om de échte insidertips te krijgen, want de hoteluitbaters kennen de regio natuurlijk op hun duimpje.

We krijgen daarnaast ook de onderscheidende kenmerken en een greep uit de historie van het hotel te horen. De focus van het hotel ligt op families en koppels. Met keuzes van luxe tweepersoonskamers tot aan een grote suite, er wordt met alle eisen en wensen rekening gehouden. Het echte pronkstuk van het hotel is de uitgebreide wellness en spa, maar daar hoort natuurlijk ook culinaire verwennerij bij.

Het restaurant Alt Tyrol met de traditionele en sfeervolle individuele Stuben

Dineren in een traditioneel Oostenrijks dorp

Dineren is hier een beleving op zich, want het hotelrestaurant Alt Tyrol is geen doorsnee restaurant. In een traditionele stijl met oog voor detail is een heel Tirools dorp nagebouwd. Het omvat zeven charmante Stuben met ieder een eigen ambiance. In het midden van het dorp bevindt zich het dorpsplein, een centraal trefpunt in de vorm van een hotelbar. Het dorp beschikt zelfs over een klein kapelletje en een groot deel van het restaurant is aangekleed met hout van een oude boerderij.

Almenparadijs Kaiserwinkl

De volgende dag is het tijd voor de eerste activiteit, maar natuurlijk niet zonder een stevig ontbijt als goede basis. Het uitgebreide ontbijtbuffet omvat alles wat je hart begeert. Alle broden worden in een huiseigen bakkerij elke dag vers gebakken. We starten de dag met een georganiseerde kruidenwandeling onder leiding van Martina, een echte local en kruidenexpert uit Kössen. Hotel Alpina heeft zowel ’s zomers als ’s winters een uitgebreid weekprogramma met onder andere muzikale almwandelingen, livemuziek, een dagelijkse kinderbioscoop, hotelrondleidingen en dus een kruidenwandeling.

We hadden ons voorbereid op een stevige wandeling naar enkele afgelegen alpenweides, maar tot onze verbazing kunnen we in de bloeiende weides in de directe omgeving van Hotel Alpina al tientallen kruiden vinden. Honderden bijen en andere insecten zijn aanwezig; een indicatie dat we zelfs hier in het dal op een steenworp afstand van het hotel ons midden in de natuur bevinden.

De hoogte in

In de middag stijgt het kwik in het dal naar een aangenaam zomerse 30 graden. Ideale temperaturen voor een duik in het buitenzwembad, maar eerst zoeken we het hogerop in de bergen. Of het nu met een e-bike, een gewone mountainbike, te voet of met de kabelbaan is, overal tref je in de Kaiserwinkl kneuterige hutten en almen aan. Niet alleen op grote hoogte, maar ook nabij de dorpen. Je hoeft dus niet altijd een serieuze wandeltocht te maken om van de typische Tiroolse versnaperingen te kunnen genieten.

Voor ons staat er eerst een bergtop op de planning. Vanuit Kössen lopen we richting de 1286 meter hoge Wetterfahne. Het kruis op deze panoramaberg is een grote windvaan. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over het weidse dal bij Kössen, de ruige pieken van de Wilder- en Zahmer Kaiser en richting het noorden zelfs op het Duitse Alpenvoorland. Na een korte afdaling komen we uit bij de Naringalm, een van de meest kneuterige bergalmen die ik ooit in de Alpen heb gezien. Ook vanaf hier is het panorama indrukwekkend.

Een eindje verderop bij de Ottenalm bereiken we een waar klimparadijsje. Voor de actievelingen zijn er rondom de ruim 1100 meter hoge Harauer Spitze drie Klettersteige (via ferrata’s) waar ook ervaren klimmers hun hart kunnen ophalen. Het is een van de vele klimopties in de Kaiserwinkl. In de nabijgelegen Ottenalm en de Haraualm kun je terecht voor een heerlijke Mittagsjause.

Na inspanning volgt ontspanning

De volgende dag was de keuze meer dan reuze. Onder het genot van een vers croissantje en een cappuccino werden de opties op tafel gelegd. Actieve mogelijkheden zijn onder andere paragliden, canyoning en een e-bike tocht naar een van de omliggende almen. Of doen we een Golf-Schnupperkurs op de 18-holes golfbaan met een bezoekje aan een van de vele kaasmakers in de buurt?

Eigenlijk staat het allemaal op ons verlanglijstje, maar we kozen ervoor om de uitgebreide wellness van Hotel Alpina te verkennen. Een gelegenheid om de spieren na de stevige wandeling naar de Wetterfahne te ontspannen met een welverdiende massage. In de wellnessruimte kun je je van top tot teen laten verwennen. Het massageaanbod varieert van een Ayurveda-behandeling tot een verwenmassage voor de kleintjes.

Weids landschap

De volgende dag worden we opnieuw wakker met een adembenemend uitzicht op het brede en zonovergoten dal. In tegenstelling tot veel nauwe en schaduwrijke alpendalen waar je ingesloten zit tussen hoge bergwanden voel je je hier in het weidse landschap vrij en open. De brede opzet maakt de regio geschikt voor elk jaargetijde én voor iedereen. Je hoeft geen topsporter te zijn om hier een rondje te fietsen of te wandelen. De keuze is aan jou: een vlak rondje door de alpenweides in het dal of toch maar een stevige tocht naar een van de vele panoramabergen? Er is in de Kaiserwinkl voor ieder wat wils. Mocht je een dagje iets meer stedelijk flair willen, dan sta je met het openbaar vervoer binnen 40 minuten middenin het stadscentrum van Kufstein. De imposante vesting en de historische straatjes zijn een bezoekje waard.

Voordat we de regio verlaten, maken we nog een laatste tussenstop. Ter afsluiting van deze trip naar de Kaiserwinkl konden we het niet laten om toch nog even een bucketlist-locatie te verkennen. Op slechts enkele kilometers van Hotel Alpina ligt de Walchsee. Vanuit het hotel is het een ideaal doel voor een wandeling of een mountainbikerit. In de zomer bereikt het meer een aangename zwemtemperatuur van wel 25 graden en met het Zahmer Kaiser als decor waan je je in een paradijs. Na een allerlaatste actieve wandeling rondom het meer eindigt deze mooie trip.

Henri
woont in Innsbruck en is een fanatiek buitensporter.

Reageren