Zes fouten die alle ouders maken als ze met hun kinderen de bergen in gaan!

Rogier

Natuurlijk hebben ouders het beste met hun kinderen voor. Maar toch doen veel, als het op wandelen aankomt, van alles mis met hun wandelaanpak met kinderen. Hier beschrijf ik zes fouten die ik ouders vaak zie maken als ze hun kinderen mee de bergen in nemen.

1. Denken als een volwassene

Kinderen doen alles anders dan volwassenen als het op lopen aankomt. Kinderen zijn meer van het rennen en stilstaan. Natuurlijk is dit voor lange wandelingen niet heel effectief. Maar: “wel veel leuker” als je kind bent. Leg aan kinderen uit dat voor lange wandelingen deze kinderlijke vorm van intervaltraining niet ideaal is, maar verbied het zeker niet! Laat kinderen lekker op hun manier plezier beleven aan het wandelen. Hierdoor kom je minder hoog en minder ver, maar het is een investering in de toekomst. Als kinderen het bergwandelen en bergsporten leuk vinden dan kun je snel heel veel meer en langer met ze op pad gaan!

Paden zijn niet snel te moeilijk

2. Gebrek adequaat materiaal

Als je gaat bergwandelen heb je goed materiaal nodig. Bij veel ouders zit dat wel goed. Maar soms lijkt men te denken dat dit bij kinderen niet nodig is. Denk aan goede (niet te zware!) bergschoenen (dit zit meestal wel goed). Maar zeker even belangrijk zijn de accessoires zoals goede en fijne sportkleding en wandelsokken, een kleine en fijne rugzak en heel belangrijk: een goede zonnebril. Met goed materiaal hebben kinderen het meer naar hun zin tijdens een wandeling en is de kans op een succesvol avontuur vee groter!

3. Te eenvoudige paden kiezen

Er is iets dat zelfs VVV’s niet begrijpen. Makkelijke en brede paden zijn geen ‘kindvriendelijke paden’. Dat zijn saaie paden! Kinderen wandelen niet om te wandelen. Ze zijn op zoek naar avontuur. En op een breed karrespoor is er minder avontuur dan op een pittiger pad. Te eenvoudige paden zullen kinderen snel vervelen. Kijk dus verder dan dat. Ga op zoek naar veilige (dat blijft wel het belangrijkste) paden waar ook beetje geklauterd moet worden, of waar je over en langs watervallen klimt, of smalle paden waar je door de mooiste bloemen loopt. Kortom: kijk verder dan die brede paden die de VVVs als familiepad bestempelen.

Let wel: VVV’s doen het soms ook wel erg goed. Tegenwoordig zien we steeds meer leuke thema-wandelingen. Met draken, trollen, beelden en wat al niet meer, vaak zijn deze wandelingen een succes bij kinderen.

Themapaden zijn altijd leuk!

4. Te veel willen

Kinderen zijn zoals hierboven uitgelegd met hele andere dingen bezig tijdens het wandelen dan volwassenen. En lange tochten maken of een bepaalde hoeveelheid hoogtemeters interesseert ze helemaal niets. Net als elke dag wandelen, hoeft dat ook niet. En dat terwijl ze als er gewandeld wordt ze het heerlijk vinden. Zorg dat je niet te veel wilt, en focus op de elementen die kinderen het leukste vinden aan een wandeling. Dus liever een korte wandeling naar een meertje, dan een lange wandeling waar je alleen het uitzicht hebt naar dat meertje.

Forellen vangen kan een mooi doel zijn om naar een bergmeertje te wandelen

5. Te voorzichtig zijn

Natuurlijk staat veiligheid voorop. Maar veel kinderen zijn niet dom en kunnen echt wel wat, en weten waar de grenzen liggen. Laat je kinderen, waar dit veilig kan, vrij. Leg ze de gevaren van het bergwandelen uit, maar beperk ze niet in hun eigen ontdekkingstocht. Laat je kinderen gerust rennen als dit veilig kan, dus niet naast een afgrond. Ook het klimmen op een rotsblok, met oplettende ouders ernaast of een boom hoort bij het avontuur in de bergen. Neem een EHBO-setjes mee voor die onoverkomelijke valpartij. Dat hoort er ook bij!

Op rotsen klimmen hoort bij het avontuur

6. Geen tijd nemen om te ravotten of te onderzoeken

Laat kinderen de tijd nemen om mooie steentjes te zoeken, naar plantjes en dieren te kijken en om op onderzoek uit te gaan. Zie het wandelen in de bergen als tijd buiten en vergeet het wandelen. Neem een verrekijker mee, een loep en een kompas. Zo kun je kinderen spelenderwijs van alles leren. Dit maakt wandelingen voor hen een stuk leuker!

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren