Tips om veilig met de fiets af te dalen in de bergen.

Rogier

Of je nu met een racefiets of elektrische fiets naar boven bent gegaan, als je boven bent moet je weer naar beneden. En goed afdalen is een kunst. Een kunst die je moet leren en waar je met ervaring steeds beter in zult worden. In dit blog 5 tips om in ieder geval de theorie een beetje onder de knie te hebben!

1. Handen in de beugels

Als je begint met afdalen, neem dan een aerodynamische en stabiele positie aan op je fiets. Buig je armen lichtjes, plaats je handen op de remhendels / beugels (als je op een racefiets rijdt) zodat je gewicht laag blijft. Buig je ellebogen naar buiten om meer stabiliteit te krijgen. Houd je knieën en ellebogen lichtjes gebogen, zodat je schokken beter kunt opvangen.

2. Remmen: een heel verhaal

Goed remmen is letterlijk van levensbelang in de bergen, en helaas is dat niet zo eenvoudig als dat veel mensen denken:

  • De meeste kracht met remmen haal je uit je voorrem. Omdat het meeste gewicht op de voorrem komt zal deze ook niet snel wegslippen. Gebruik beide remmen maar zeker en vooral je voorrem als je hard moet afremmen voor een bocht of een obstakel.
  • Duw je gewicht (lees je heup) naar achteren als je hard remt, zo heb je de meeste controle over je fiets en kun je harder remmen. Hoe harder je remt, hoe meer je je gewicht naar achteren moet duwen.
  • Rem vóórdat je de bocht in gaat, met beide remmen! Voor de bocht rem je zover af, dat je de remmen ín de bocht kunt loslaten. Dit vereist veel ervaring. Mocht je te hard de bocht ingaan, rem dan lichtjes bij tijdens de bocht. Op dit moment kun je beter je achterrem gebruiken. Bij hard remmen (en helemaal hard remmen op je voorwiel) wordt sturen onmogelijk en verliezen je banden grip.

3. Bochten

We kunnen boeken vol schrijven over het maken van een goede bocht. Om te beginnen is het belangrijkste om ver vooruit te kijken. Kijk waar je heen wilt! Buig je knieën en verplaats je gewicht naar de buitenkant van de bocht om je fiets in balans te houden. Ga soepel door de bocht. Hoe breder je de bocht aansnijdt, hoe makkelijker het is om de bocht aan het einde scherp te houden (en rechts te blijven). Let wel op dat je andere weggebruikers niet in de weg zit of dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Als je een haarspeldbocht niet breed kunt aanzetten, is het verstandiger om wat meer af te remmen om aan de goede zijde van de weg te blijven.

4. Relax

Probeer je spieren in de armen, rug en nek zoveel mogelijk te ontspannen, zodat je onverwachte bewegingen beter op kunt vangen en frisser op de fiets blijft zitten.

5. Gebruik een GPS met kaartfunctie

Het kennen van een afdaling is ideaal. Maar natuurlijk is het onmogelijk om als toerist elke afdaling perfect te kennen. Moderne GPS-'en zijn hiervoor ideaal. Op de kaart van de GPS kun je vaak goed zien wat voor bocht eraan komt. Ook kan een GPS waarschuwingen geven voor scherpe bochten.

6. Wees bewust van je snelheid:

Afdalen in de bergen kan behoorlijk snel gaan, dus wees je altijd bewust van je snelheid en pas deze aan de omstandigheden aan. Als je het gevoel hebt dat je te snel gaat om veilig te kunnen reageren op onverwachte situaties, vertraag dan tijdig. Houd ook rekening met andere weggebruikers, zoals auto’s, wandelaars en andere fietsers. Enne, probeer geen profwielrenner te spelen. De snelheden die je in de Tour de France ziet zijn geen goed idee voor de gemiddelde wielertoerist. De vele ernstige ongelukken elk jaar op de Mont Ventoux en andere populaire bergcols zijn hier het bewijs van.

7. Gebruik goede banden!

Hippe fabrikanten van remblokjes doen je graag anders geloven, maar de zwakke schakel in het remsysteem op een fiets zit om je velgen! Het is het rubber van je banden wat maakt dat je sneller of minder snel stil komt te staan. Koop en gebruik als je in de bergen gaat fietsen goede banden. Bezuinig hier absoluut niet op, goede en verse banden maken het verschil tussen aangenaam dalen of met angst naar beneden komen.

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren