Warm maar onweerachtig zomerweer

Roel
Mooi zomerweer in Avoriaz (F)

Het koele, natte weer is definitief voorbij. Deze week staat in het teken van warmte en veel zon, maar kunnen ook felle onweersbuien ontstaan. Vooral vanaf de middag moet je rekening houden met lokale plensregens, maar vaak komt de zon daarna ook weer snel terug.

Koel intermezzo was kort maar vervelend

Precies een week kwam er een einde aan een koel intermezzo dat rond 20 juli begon. Ik heb twee Oostenrijkse bestemmingen genomen waarin de gemiddelde temperatuur is afgezet tegen het langjarig gemiddelde. Je ziet dat na een zeer warme fase zowel in Zell am See als Reutte eind juli een te koude periode begon die tot begin vorige week heeft geduurd. Helaas precies tijdens de eerste helft van de zomervakantie.


Bron: geosphere.at

Lokale buien

De tweede helft verloopt stukken beter. Hogedruk nam vorige week het roer over en dat zorgde voor een flinke opwarming. Wel vielen er soms onweersbuien en dat is deze week niet anders. Vooral de eerste helft van de week kan er dagelijks een onweersbui vallen. Het zijn meestal korte felle buien waarachter het snel weer opklaart, maar bij het plannen van wandelingen of andere activiteiten kun je er maar beter rekening mee houden. Deze foto van eergisteren uit Salzburg vertelt het verhaal eigenlijk perfect. Rond 19.20 uur viel er een zware onweersbui boven de stad Salzburg, maar je ziet dat even verderop de zon gewoon schijnt.

Salzburg afgelopen zaterdag (foto: Sepp Schellhorn)
Onweer boven Oetzerau, Tirol (Foto: Harro Hofman)

Tweede helft van de week grotendeels droog

Van de buien hebben we vooral aan het begin van de week last; dat geldt voor het hele Alpengebied. Vanaf donderdag/vrijdag wordt de buiigheid onderdrukt en blijft het waarschijnlijk meerdere dagen droog. In combinatie met veel zon en hoge temperaturen is het dan volop zomerweer.

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren