Waarom je als beginnende wandelaar beter je wandelstokken thuis kunt laten

Rogier
Leer goed te lopen zonder wandelstokken

Wandelstokken zorgen ervoor dat je benen het minder zwaar te verduren hebben tijdens het wandelen. Ook kunnen deze stokken ervoor zorgen dat je beter in evenwicht blijft en prettiger kunt lopen. echter zijn deze stokken, in mijn optiek, niet aan te raden voor beginnende wandelaars. Deze stukken kunnen een slechte techniek maskeren en een vals gevoel van veiligheid geven.

1. Leer goed te lopen en het terrein te begrijpen

Het is van groot belang om eerst de basis van wandelen onder de knie te krijgen zodat je nooit afhankelijk wordt van wandelstokken. Je moet leren hoe je je voeten en benen op een natuurlijke en stabiele manier kunt gebruiken om door het terrein te bewegen. Wandelstokken kunnen een neiging creëren om op je armen te vertrouwen in plaats van je benen en voeten, wat kan resulteren in een onevenwichtige loopstijl en minder efficiëntie.

2. Vermijd een vals gevoel van veiligheid

Het gebruik van wandelstokken kan een vals gevoel van veiligheid creëren, vooral voor beginners. Als je stokken gebruikt als een primaire bron van stabiliteit, kan dit je eigenlijke wandelvaardigheden maskeren. Je moet leren hoe je op je eigen benen kunt vertrouwen en hoe je je lichaam in evenwicht kunt houden zonder externe hulp.

3. Werk aan je looptechniek en lichaamshouding

Wandelstokken kunnen je in staat stellen om slechte loopgewoonten en een inefficiënte lichaamshouding te behouden. Dit kan op de lange termijn leiden tot problemen met je houding, gewrichten en spieren. Door zonder stokken te beginnen, dwing je jezelf om bewust te worden van je looptechniek en een gezonde lichaamshouding te behouden. Zeker in steil terrein is het van belang dat je zelf in evenwicht blijft bij het omhoog en naar beneden lopen.

4. Bouw voldoende spierkracht op, beginnend bij je benen

Wandelen is een activiteit die je hele lichaam betrekt, maar met name je benen, buik en onderrug moeten goed voorbereid zijn. Voordat je de stap zet naar het gebruik van wandelstokken, is het essentieel om voldoende spierkracht en uithoudingsvermogen op te bouwen. Sterke spieren helpen je bij het stabiliseren en balanceren, wat cruciaal is bij het bergwandelen.

Eenmaal met meer ervaring kunnen wandelstokken een erg prettig hulpmiddel zijn

5. Kies de juiste routes en bouw langzaam op

Als je merkt dat je knieën pijnlijk worden tijdens afdalingen zonder stokken, is het een teken dat je spierkracht nog niet voldoende is om het terrein aan te kunnen. Of, in andere woorden je loopt te hard of te ver voor je conditie. Kies in plaats daarvan voor minder steile wandelingen en werk aan het opbouwen van je spierkracht voordat je je waagt aan uitdagender terrein.

En als je eenmaal een ervaren wandelaar bent, dan kunnen stokken een geweldig hulpmiddel zijn om je benen en kniën te ontlasten en een hele prettige manier van lopen te ontwikkelen die je in staat stelt langer door te gaan, zelfs met zware rugzakken.

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren