5 redenen om juist in de herfst te gaan bergwandelen

Rogier

Traditiegetrouw is het de zomer dat bergwandeleaars de bergen in trekken. De herfst wordt vaak over het hoofd gezien. Dat is jammer. Want de vroege herfst is misschien wel de mooiste periode van het jaar om te bergwandelen. In dit blog de vijf redenen waarom je juist in de herfst eens richting de Alpen moet gaan!

1. Stabiel weer

Het weer wordt doorgaans stabieler in de herfst met minder kans op plotselinge onweersbuien of extreme hitte. Dit zorgt voor ideale omstandigheden om te wandelen. Later in de herfst, tegen eind oktober begin november, krijg je wel steeds meer kans op sneeuw in de bergen. Hou daar rekening mee met het plannen van tochten.

2. Niet te warm

De hitte van de zomer kan soms ontmoedigend zijn, vooral als je actief bent in de buitenlucht. In de herfst daarentegen zijn de temperaturen koeler en aangenamer. In de ochtend kan het misschien goed fris zijn, maar in de middag is het vaak heerlijk weer. Een voordeel van dit koelere weer is ook dat de lucht vaak veel helderder is. Hierdoor heb je een geweldig uitzicht op de bergen om je heen.

3. Rustige wandelpaden

De zomermaanden trekken vaak grote aantallen wandelaars naar populaire bergbestemmingen. Echter, in de herfst neemt het aantal bezoekers flink af, waardoor de wandelpaden veel rustiger worden.

4. Verse lokale lekkernijen: oogstseizoen

Een ander hoogtepunt van de herfst is het oogstseizoen. Terwijl je door bergachtige gebieden wandelt, kom je vaak lokale boerderijen en markten tegen die overlopen van heerlijk vers eten en drinken. Denk aan sappige appels, zoete druiven, knapperige noten en ambachtelijke kazen. Deze smakelijke traktaties zijn niet alleen voedzaam, maar geven je ook de kans om de culinaire cultuur van de regio te proeven. In veel worden er in september en begin oktober boerenmarkten en oogstfeesten georganiseerd.

5. Betoverende kleurenpracht

De herfst staat bekend om zijn adembenemende kleurenpalet - een feest voor de ogen van elke natuurliefhebber. Wanneer je de bergen betreedt in dit seizoen, word je omringd door een betoverende mix van oranje bladeren, warme roodtinten en diepe oranje nuances. Het landschap wordt een levend schilderij dat onvergetelijke foto’s oplevert. De bergen beginnen vaak eind september van kleur te veranderen. Voor de oranje gloed van de lariksen kun je het beste eind oktober richting de bergen gaan.

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren