Vijf ongeschreven bivakregels

Rogier

Bivakkeren is een geweldige belevenis en kan een tocht door de bergen compleet maken. Je bent helemaal alleen met de elementen. Voor avontuurlijke bergsporters kan ik een mooi bivak enorm aanraden. Helaas negeren sommige bergsporters de gevolgen van hun gedrag voor het milieu. Achtergelaten afval, roekeloos aangestoken vuren, vertrappelde gevoelige gebieden: zulke handelingen bedreigen kwetsbare ecosystemen en zorgen ervoor dat er steeds vaker verboden komen. Dit zijn daarom de 5 belangrijkste ongeschreven regels voor bivakkeren in de bergen.

1. Kies een geschikte bivaklocatie

Zoek een plek die al eerder is gebruikt in plaats van een nieuwe locatie te creëren, vermijd kwetsbare of gevoelige gebieden en respecteer de specifieke regels van de locatie.

2. Maak geen vuur

Meestal zijn vuren strikt verboden. Hou je hieraan. De bergvegetatie staat namelijk onder zware druk en heeft veel tijd nodig om te groeien. Het is belangrijk dat iedereen zijn impact beperkt. Ook zijn vuurplaatsen zeer lelijk in de natuur. Denk ook aan iedereen die na jou wil genieten van de natuur.

3. Neem je afval mee

Zorg ervoor dat je de plek net zo schoon -en beter nog: schoner- achterlaat als je hem hebt aangetroffen en neem je vuilnis mee in je tas. Bovendien wordt het gewaardeerd als je ook het afval dat je onderweg tegenkomt, meeneemt! Dit betekent ook wc-papier. Niets is vervelender dan een bivakplaats welke op een openbaar toilet lijkt.

4. Respecteer de fauna en flora

Vermijd het verstoren van dieren door zo discreet mogelijk te zijn. Pluk geen bloemen of planten en verstoor lokale ecosystemen niet door bijvoorbeeld stenen te verplaatsen.

5. Informeer jezelf over de specifieke regels van de locatie waar je je bevindt en houd je er strikt aan

Sommige gebieden kunnen speciale voorschriften hebben om het milieu en de wilde natuur te beschermen.

Bivakeer je vlak naast een bergmeer? Lees dan ook deze tips even door.

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren