Getest: Slaapmat Therm-a-Rest Neoair® Xlite Nxt

Rogier
De Therm-a-Rest Neoair Xlite Nxt opgeblazen, in zijn hoes en de pomp-zak

Na meer dan 20 jaar(!) gebruik te hebben gemaakt van mijn self-inflating mat van Therm-a-Rest heb ik deze zomer een nieuwe ultra lichte Neoair® Xlite Nxt gekocht. Voor mij een hele verandering ten opzichte van mijn oude (and still going strong) matten. In dit blog de test van deze high-end lichtgewicht mat van Therm-a-Rest.

Therm-a-Rest slaapmatten

Therm-a-Rest heeft een naam hoog te houden bij mij. Ik heb, als ik alle nachten dat ik op Therm-a-Rest matten heb gelegen bij elkaar optel, meerdere jaren op deze matten geslapen. Tot nu toe waren dat de ‘ouderwetse’ self-inflating matten. De nieuwe stijl opblaasbare matten had ik nog nooit gebruikt.

De Therm-a-Rest Neoair Xlite Nxt is prima om op sneeuw te slapen

Klein is ook écht klein

Toen ik de Neoair® Xlite Nxt thuis kreeg viel mij meteen de maat op. De mat is écht klein, dus perfect om netjes in je rugzak te kunnen dragen. Het gewicht is ook echt laag, alhoewel Therm-a-Rest dit wel naar beneden afrondt. Als je het gehele pakket, met slaapmatje, pomp-zak, hoes en reparatiesetje meeweegt, weegt een Regular Wide 540 gram in plaats van de geadverteerde 450 gram, wat natuurlijk zonder alle essentiële hoesjes is. Maar zelfs op dat gewicht is het een klein en licht pakket.

Opblazen met deTherm-a-Rest pomp-zak

De Neoair® Xlite Nxt is een luchtbed dat je zelf moet opblazen. Dit kun je op een traditionele manier doen, dus met je mond op het ventiel. Maar Therm-a-Rest levert een pompzak mee met de mat. Dit is een vrij simpel en handig systeem. De zak plaats je op het geopende ventiel. Je blaast één keer in de zak die je zo open mogelijk houdt, om deze zak daarna op te rollen en alle lucht in de mat te persen. Op deze manier is de mat vrij eenvoudig en snel op te blazen. Therm-a-Rest verkoopt ook een kleine elektrische pomp, maar deze lijkt mij geheel overbodig.

Stap 1: blaas in de Therm-a-Rest pomp-zak
Stap 2: Druk de zak leeg in de mat

Therm-a-Rest Neoair® Xlite Nxt: Comfortabel en warm

Wij hebben deze matjes de gehele zomer in de Franse Alpen gebruikt tijdens warm weer, maar ook meerdere nachten terwijl het goed vroor. Ik heb er ook op de sneeuw mee geslapen. Daardoor is het voor mij duidelijk: deze lichtgewicht mat scoort qua comfort en warmte minimaal even goed als mijn zware campingmatten van Therm-a-rest. De mat isoleert geweldig goed en is echt heel erg comfortabel, wat niet zo gek is met de dikte van 7,6 cm.
Bij het vorige model van deze mat (en bij matten van verschillende concurrenten van Therm-a-Rest) wordt er geklaagd over het krakende geluid dat de matten maken. Dat lijkt bij deze mat geheel verholpen: ik heb er tenminste geen last van gehad.

De Therm-a-Rest Neoair® Xlite Nxt komt in verschillende maten

De Therm-a-Rest Neoair Xlite Nxt wordt geleverd in verschillende maten. Zelfs slaap ik met mijn 1,86 m op een regular wide van 183 cm lang. Omdat ik zelden volledig uitgestrekt slaap is dit voor mij prima. Dus kies je eigen voorkeur!

  • Therm-a-Rest Neoair Xlite Nxt Regular Short 168 cm lang en 51 cm breed
  • Therm-a-Rest Neoair Xlite Nxt Regular 183 lang en 51 cm breed
  • Therm-a-Rest Neoair Xlite Nxt Regular Wide 183 lang en 64 breed
  • Therm-a-Rest Neoair Xlite Nxt Large 196 lang en 64 breed

Is het een kwetsbaar luchtbed?

Het feit dat dit een luchtbed is waar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld EVA-schuimmatten of self-inflating matten, geen foam in zit, betekent dat als de mat lek is je geen enkele isolatie hebt. Dit maakt dat je met enige voorzichtigheid met deze matten om moet gaan. Zonder comfort zou je eventueel kunnen, maar geen isolatie kan in de winter of hoog in de bergen snel problematisch worden. Daarom zou ik nooit een lange periode met deze matten op trektocht gaan, zonder het meegeleverde reparatiesetje. Ik heb deze matten nu een zomer gebruikt (2023) en tot nu toe blijft de mat in perfecte staat. Ik hou jullie komende jaren op de hoogte hoe goed deze mat blijft. Ik ben benieuwd of deze slaapmat even lang meegaat als mijn trouwe self-inflating mat, die ik meer dan 20 jaar lang mishandeld heb in de meest barre omstandigheden!

De Therm-a-Rest NeoAir XLite NXT is een dikke comfortabele en warme lichtgewicht slaapmat

Voor wie is de Therm-a-Rest NeoAir XLite NXT geschikt

De NeoAir® XLite™ NXT is een ultra lichtgewicht en zeer comfortabele en warme mat van Therm-a-Rest. Het is een ideale mat voor iedereen die ongeacht het seizoen in de natuur wilt slapen en zijn eigen spullen moet dragen. Het zeer kleine volume en het lichte gewicht maakt deze mat ideaal voor bikepackers en iedereen die (lange) rugzaktrektochten maakt. Voor gewoon campinggebruik zou ik deze topmat niet direct aanraden. De reden daarvoor is de prijs. Meer dan €230 voor één mat is natuurlijk erg veel geld. Zeker als je er, zoals ik, vier moet kopen voor mijn gehele outdoor-gezin. Als gewicht geen doorslaggevende factor is voor je mat dan kun je ook kijken voor bijvoorbeeld de NeoAir® Topo . Deze is zwaarder en minder warm maar wel duidelijk goedkoper. Ben je daarentegen op zoek naar een warmere mat en wil je nog steeds lichtgewicht, dan kun je eventueel ook kijken naar de NeoAir NXT. Maar heel eerlijk gezegd is de Xlite NXT warm genoeg voor Europese winters, ook in de Alpen.

Een ander nadeel van deze mat is de kwetsbaarheid, maar dat geldt voor alle luchtbeden. Zonder tent zou ik deze mat alleen in heel effen en veilig terrein neerleggen. Of een ondermat gebruiken zoals de Therm-a-rest Z Lite. De NeoAir® XTherm™ XLite NXT is geen slaapmat om op rotsig terrein of op scherpe takken te leggen als er geen beschermlaag tussen ligt. Daarom is dit ook geen slaapmat voor hardcore alpiene gebruik. Maar daarentegen is dit wel weer een prima mat om op een gletsjer of op een dik pak sneeuw te gebruiken. Kortom, lichtgewicht, warm en comfortabel, maar een tikkeltje kwestbaar.

Pluspunten Therm-a-Rest Neoair® Xlite Nxt:

  • Comfort
  • Gebruiksgemak
  • Warmte
  • Stil
  • Gewicht
  • Pakvolume

Minpunten Therm-a-Rest Neoair® Xlite Nxt:

  • Prijs
  • Kwetsbaarheid (maar niet anders dan zelfde type luchtmatrassen)

Bergsport.nl materiaaltest: Deze materiaaltest is 100 % objectief. Wij hebben de matten zelf gekocht en de test is zonder tussenkomst van de fabrikant geschreven en gepubliceerd.

Noot van de redactie

Het merendeel van de artikelen op bergsport.nl is volledig onafhankelijk geschreven. Dat geldt ook voor dit artikel. Er is geen enkele vorm van bemoeienis geweest, wél ondersteun je ons door op de links in dit artikel te klikken en een aankoop te doen.  » Lees meer

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren