Aandachtspunten als je in de herfst gaat fietsen in de Alpen

Rogier
De vroege herfst is misschien wel het beste fietsseizoen

Hoewel de herfst in de Alpen fantastisch is voor fietsers, lees hier waarom, zijn er ook enkele aandachtspunten om in gedachten te houden om je Alpentrip in de herfst leuk en veilig te houden!

Koude afdalingen:

Terwijl de temperaturen overdag mild zijn, kunnen de afdalingen behoorlijk koud zijn zeke rin de schaduw… Zorg ervoor dat je een goed windjack en isolatielagen meeneemt om warm te blijven tijdens de afdalingen. Neem ook overschoentjes, arm- en beenstukken mee om jezelf te beschermen tegen de koude temperaturen, vooral 's ochtends en 's avonds.

Neem een goed windjack mee

Meer schaduw:

Let op, in de herfst is er meer schaduw, zorg dat je zichtbaar blijft. Het gebruik van een achterlampje is essentieel. Maar trek ookkleding aan die goed te zien is in de schaduw, blijf weg van de Gravelmode waarbij veel natuurtinten worden gebruikt. Je wilt gezien worden!

Kortere dagen:

Let op! De dagen zijn korter. Hou hier rekening mee met het plannen van je fietstochten. Ga niet 's maddags pas weg voor een lange tocht. Als het bewolkt is kan het opeens heel snel en vroeg donker zijn.

Lange broek en lange mouwen zijn niet raar in de herfst

Natte wegen:

Koele nachten en schaduwrijke bossen kunnen ervoor zorgen dat de wegen nat blijven, ook als het niet geregend heeft. Ook ligt er in de herfst vaak meer zooi, aan bladeren en naalden, op de weg. Kortom de wegen kunnen wat gladder zijn. Hou hier rekening mee in de afdaling. Overweeg om 4-seizoenenbanden te gebruiken voor een betere grip op nat wegdek. Zelf heb ik hele goede ervaringen met de GP5000 4 season van Vredestein.

Gesloten restaurants:

Houd er rekening mee dat veel bergrestaurantjes en hutten in de herfst al gesloten zijn. Zorg ervoor dat je voldoende eten en drinken meeneemt voor onderweg. dorpen zijn vaak een zekerheidje voor de lunch!

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren