Mag je overal mountainbiken in Frankrijk?

Rogier

Mountainbiken is booming! En dat is niet zo raar, want het is een geweldige sport. Lekker gezond bezig zijn en een goede dosis spanning als je naar beneden rijdt. Mountainbiken doe je natuurlijk niet op fietspaden of openbare wegen, tenminste zo kort mogelijk. En lang niet overal zijn aangelegde mountainbikepaden. Maar waar mag je eigenlijk mountainbiken en waar niet? In dit blog nemen we het favoriete vakantieland van veel Nederlandse mountainbikers onder de loep: Frankrijk. Waar mag je hier wel of niet mountainbiken?

Let op: dit is de stand van zaken in 2024, wetten en regelgeving kunnen altijd veranderen. In principe gelden dezelfde regels voor elektrische mountainbikes als voor gewone mountainbikes.

Vrij simpel: het mag bijna overal mits niet verboden

Er is geen wet die mountainbiken toestaat in Frankrijk, maar er is ook geen wet die het verbiedt. Daarmee is het dus mogelijk om op zo goed als alle wandelpaden te fietsen. In principe mag je in Frankrijk op alle paden en wandelpaden fietsen, mits dit niet verboden is door lokale verordeningen. Anders gezegd, er moet een duidelijk verbodsbord staan of aangegeven zijn dat je niet mag fietsen. In de praktijk komt dit er vaak op neer dat je in nationale parken, biologische reservaten, paden door monumenten en op drukke en populaire wandelpaden niet mag fietsen.

Prive domeinen

Op een privéterrein is er geen verplichting om het publiek toegang te verlenen, tenzij het gaat om een openbare dienstbaarheid of een pad dat is opgenomen in het Departementaal Plan voor Wandel- en Ruiterroutes (PDIPR). De afsluiting voor het publiek moet echter worden aangegeven met borden of een omheining. Zolang er geen verbod wordt aangegeven mag je ervan uitgaan dat je in dit soort prive-terreinen mag fietsen. Common-sense is hier natuurlijk wel van belang.

Let op: tijdelijke sluitingen

Op steeds meer plaatsen kom je in Frankrijk tijdelijke sluitingen tegen. Zo mag je bijvoorbeeld in Chamonix in de zomer niet mountainbiken op de wandelpaden rondom dit populaire dal, en ook in de Queyras mag je in de drukste maanden een groot deel van de dag niet mountainbiken tussen Col Vieux en Ristolas en op de afdaling van Lac Mirroir. Check hiervoor de lokale regelgeving. Het probleem met deze tijdelijke sluitingen is dat het vaak om echte mountainbike klassiekers gaat die in veel boekjes en op websites worden gepromoot.

Kan ik een bekeuring krijgen als ik in Frankrijk mountainbike?

Zoals reeds gezegd: Er is eigenlijk geen wet die mountainbiken toestaat. De toestemming komt juist voort uit het ontbreken van een wet die het verbiedt. Als je gaat mountainbiken in Frankrijk is het antwoord in principe nee op basis van het Franse boswetboek. Echter, de situatie moet worden beoordeeld op basis van de eigenaren van het perceel waar je je bevindt. Als het merendeel van de paden open staat voor publiek gebruik, geldt dit niet voor alle paden. Wat je moet onthouden, is dat alleen een door de staat erkende agent bekeuringen kan uitschrijven. Om een overtreding te begaan, moet er een verbod zijn, hetzij door een gemeentelijk besluit, hetzij door een prefectoraal besluit. Of het zijn verboden op privé- of speciale eigendommen, zoals binnen een regionaal of nationaal park.

Het mag dus bijna overal, maar kun je ook overal mountainbiken

Het is dus goed nieuws, het fietsen op wandelpaden in Frankrijk is niet verboden. Maar lang niet alle wandelpaden zijn geschikt om te fietsen door gewone mountainbikers. De paden kunnen te moeilijk of te smal zijn. Om te weten waar je kunt fietsen, kun je op zoek gaan naar de zogenaamde VTT-FFC routes die worden aangegeven met de bekende MTB-route bordjes. Bedenk hierbij dat in berggebieden rode en zwarte afdalingen (zelfs de blauwe) flink pittige afdalingen kunnen zijn die veel moeilijker zijn dan vergelijkbare kleuren in vlakkere delen van Europa.

Let op: Jachtseizoen 🐗

Als er wordt gejaagd staan er door de jagers geplaatste waarschuwingsborden, die aangeven dat er een drijfjacht gaande is of dat er gejaagd wordt. Hier mag je gewoon fietsen. MAAR: je bent op eigen risico onderweg, het bord is bedoeld om je te informeren over wat er gebeurt waar je naartoe gaat. Respecteer het recht om te jagen en zoek een compromis door bijvoorbeeld met de jagers te overleggen als je per se door het gebied moet. Uit persoonlijke ervaring zou ik bij een zo’n jachtbord besluiten een andere route te nemen. Het gevaar en de kans op onaangename discussies is te groot.

Rechten en plichten als mountainbiker

Het feit dat het niet verboden is om in het bos en in de bergen te fietsen, betekent niet dat je alles kunt doen, want mountainbiken wordt beoefend in kwetsbare omgevingen. Hou je impact zo klein mogelijk. Om verboden te voorkomen:

  • Blijf op de paden
  • Rij voorzichtig
  • Snij geen bochten af
  • Slip niet door de bochten
  • Wees zo stil mogelijk
  • Rij niet 's nachts (verboden en schadelijk)
  • Neem je afval mee
  • Geef altijd voorrang aan wandelaars
Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren