Als we aan bergen denken, denken we toch al gauw aan de Franse en Oostenrijkse Alpen. Dat is namelijk ook waar het gros van de Nederlanders zijn of haar berg(sport)vakantie naartoe plant. Niet geheel ten onrechte ook. De infrastructuur is hier, mede door het wintersporttoerisme, bijzonder goed. Daardoor zijn er bergsportopties te over als je hier op zomervakantie bent. Maar Europa heeft nog veel meer bergketens die ook wat aandacht (en misschien wel jouw volgende bezoek) verdienen. Daarom geven we je in deze blog eens 10 suggesties voor een bergsportvakantie búiten de Alpen!
Natuurlijk de meest voor de hand liggende, want stiekem toch de bekendste. De Pyreneeën bieden een gevarieerd landschap met kilometershoge bergtoppen, meren en keteldalen. Deze keten is zowel Spaans als Frans (en je vindt er ook de dwergstaat Andorra) en strekt zich van de Atlantische Oceaan tot aan de Middellandse Zee. Hoogtepunten zoals Cirque de Gavarnie en Cirque de Troumouse trekken wandelaars aan met prachtige wandelingen en adembenemende panorama’s, terwijl wielrenners uitdaging vinden op de beroemde bergpassen als de Tourmalet, de Aubisque of de Peyressourde. Klimgebieden zoals die op Montsec, met prachtige routes zoals Terradets, Vilanova de Meià en Mont-rebei, evenals de bergpassen van Collegats, Pedraforca en het Cadí-gebergte, en ook La Cantera en Cavallers in La Vall de Boí, maken de Pyreneeën tot een unieke bestemming voor klimliefhebbers. Mountainbikers verzamelen zich in het dorpje Castejón de Sos, het middelpunt van mountainbikeparadijs Puro Pirineo, terwijl liefhebbers van wildwatervaren stroomversnellingen vinden op de bergachtige rivieren als de Garonne (Garona in het Spaans).
De Sierra Nevada is het grootste natuurpark van Spanje en wordt ieder jaar gebruikt door Worldtour-wielerteam voor hun hoogtestages en overwinteringen. Daarmee dunkt ons dat dit ook een bijzonder goede uitvalsbasis is voor een bergsportvakantie, zeker als je met je wielrenfiets op vakantie gaat. Deze bergketen ligt in het zuiden van Spanje, in Andalusië. Je vindt er de Mulhacén, de hoogste berg van het Spaanse vasteland, met een hoogte van 3.482 meter. Deze berg is zonder hulpmiddelen door ervaren wandelaars te beklimmen. In de zomermaanden (van juli tot begin sepember) kun je ook in de hogergelegen gebieden van de Sierra Nevada geweldige wandel- en fietstochten maken. Buiten deze periode is het vooral in de uitlopers te doen en worden de hoogste pieken gebruikt door skiërs en snowboarders. Canyoneers halen hun hart op in de Rio Verde-kloof of op de populaire Los Cahorros-wandeling langs vier hangbruggen, twee watervallen, onder rotsen en door tunnels.
Het binnenland van Griekenland biedt een verrassende en nog relatief onontdekte bestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers, met een reeks indrukwekkende bergen en bergketens. De Pindos, gelegen op het noordwestelijk vasteland van Griekenland in de regio’s Epiros en Thessalië, is een prominente bergketen met diepe kloven, watervallen en ondergrondse rivieren, gevormd door rivieren zoals Aoös, Arachthos en Acheloos. De Noord-Pindos staat bekend om de karakteristieke Zagoria-dorpen en de indrukwekkende Vikos-kloof, terwijl de minder bekende Zuid-Pindos adembenemende wandelmogelijkheden biedt langs geleidelijke hellingen en langs de Arachthoskloof, waar raften en kajakken een ideale dagactiviteit vormen. Voor een iconische ervaring moet je zeker een bezoek brengen aan Meteora in Thessalië, bekend om zijn kloosters die als arendsnesten bovenop steile rotsformaties uittorenen.
De Schotse Hooglanden bieden een ongerepte en uitdagende omgeving voor bergsportliefhebbers van over de hele wereld. Met zijn majestueuze pieken, diepe valleien en glinsterende meren vormen de Schotse Hooglanden een adembenemend decor voor avontuurlijke activiteiten. Wandelaars kunnen zich wagen aan een scala aan paden, variërend van ontspannende wandelingen door glooiende heuvels tot epische beklimmingen van iconische bergen zoals Ben Nevis, de hoogste piek van het Verenigd Koninkrijk. Klimmers vinden uitdaging op steile rotsen en kliffen, terwijl mountainbikers genieten van ruige paden door afgelegen landschappen. Bovendien bieden de Schotse Hooglanden een scala aan watersporten, zoals kajakken en wildwatervaren op de vele rivieren en lochs.
De Apennijnen strekken zich uit over het grootste deel van het Italiaanse schiereiland, van noordwest naar zuidoost, en vormen de ruggengraat van Italië. Ze zijn anders dan de Alpen, die zich in het noorden van Italië bevinden, en ze scheiden de oost- en westkust van het land. Hiermee is het dus een ontzetten langgerekt gebergte, met verschillende landschappen en mogelijkheden. Als je hier op bergsportvakantie gaat, is het dan ook zaak om uit te zoeken waar je precies naartoe wil. De opties in het zuiden zijn echt anders dan in het noorden en je bent niet zomaar heen en weer gereden. Hoe dan ook vind je overal een prachtig landschap voor wandelaars en natuurliefhebbers. De Apennijnen hebben een uitgebreid netwerk van wandelpaden, met ontspannen wandelingen tot meer uitdagende trektochten. Sommige van de meest populaire wandelroutes omvatten de Grande Escursione Appenninica, een langeafstandspad dat zich uitstrekt over de lengte van de Apennijnen, en de GEA Alta Via dei Parchi, die door enkele van de mooiste nationale parken van Italië loopt. Naast wandelen zijn de Apennijnen ook geweldig voor bergbeklimmen, vooral in gebieden zoals de Gran Sasso d’Italia, de hoogste piek in de Apennijnen. Klimmers kunnen hier uitdagende routes vinden die variëren van beginnersniveau tot gevorderde beklimmingen. Voor degenen die liever op twee wielen reizen, bieden de Apennijnen ook geweldige mogelijkheden voor mountainbiken, met talloze paden die door bossen en over bergweiden slingeren.
Voor bergsportliefhebbers die de Noorse fjorden verkennen, is het belangrijk om zich voor te bereiden op een onvergetelijke, maar uitdagende ervaring. Allereerst is het raadzaam om goed onderzoek te doen naar de specifieke regio waar je naartoe gaat, omdat de fjorden verschillende terreinen en moeilijkheidsgraden bieden. Een van de meest opwindende activiteiten is wandelen of klimmen langs de steile berghellingen die de fjorden omringen. Verken de vele wandelpaden die door de bergen slingeren en geniet van panoramische uitzichten op de glinsterende fjorden beneden. De Preikestolen is het bekendste uitzichtpunt, maar daarmee ook het drukste. Voor klimmers zijn er routes geschikt voor zowel beginners als ervaren klimmers. Ook zijn er verschillende via ferrata-routes langs de kliffen. Voor wie van water houdt, bieden de fjorden ook mogelijkheden voor kajakken en kanoën. Dit is een geweldige manier om de verborgen hoekjes en inhammen van de fjorden te ontdekken, terwijl je geniet van de rust en stilte van de omgeving!
Het Tatragebergte ligt op de grens tussen Polen en Slowakije, in Midden-Europa. Het strekt zich uit over een lengte van ongeveer 80 kilometer en vormt een deel van de grotere Karpatenketen. Dit gebergte is ongeveer 1.500 kilometer lang en beslaat delen van Tsjechië, Slowakije, Polen, Hongarije, Oekraïne en Roemenië. Het Tatra-gebergte staat bekend om zijn spectaculaire landschap, met steile pieken, diepe valleien, kristalheldere meren en weelderige bossen. Het is een in Nederland onbekende bestemming voor wandelaars, klimmers en natuurliefhebbers, die allemaal komen genieten van de prachtige natuur en de uitdagende activiteiten die het gebied te bieden heeft. De meer ervaren wandelaars zijn er uitdagende routes naar de top van pieken zoals de Rysy, de hoogste berg van Polen (2.499 meter hoog). Klimmers zullen genieten van de rotsachtige toppen en kliffen die perfect zijn voor klimtochten, met routes variërend van beginners tot gevorderden.
De Canarische eilanden zijn in feite ook gewoon een (vulkanische) bergketen, ook al ligt het grootste gedeelte van het grondgebied onder water. Dit blijkt nog eens extra waar te zijn als je beseft dat het hoogste punt van Spanje op het Canarische eiland Tenerife ligt. Hier vind je El Teide, die 3.718 meter boven zeeniveau en rond de 7.000 meter boven de zeebodem uit torent. Maar ook op andere eilanden vind je pieken die in de Alpen niet misstaan, zoals de Caldera de Taburiente op La Palma (pieken tot 2.426 meter hoog, de rand van de caldera is gemiddeld 2.000 meter hoog), de Pico de las Nieves (bijna 2.000 meter) en Roque Nublo (1.813 meter) op Gran Canaria. Dat je hier dus sowieso geweldig kunt bergwandelen is een gegeven. Ben je daarnaast wielrenner? Dan is El Teide natuurlijk een bekende grootheid. Maar je hebt op Gran Canaria ook ziets als The Valley of the Tears en dat ding heet niet voor niets zo.
Het Portugese eiland Madeira is in principe één gigantische blok vulkanisch gesteente die door de eeuwen heen uit de Atlantische oceaan is opgerezen. Dit maakt dat geen twee meter van dit eiland vlak is. En dat is wat je uiteindelijk toch wel graag ziet als bergliefhebber. Het hoogste punt is met 1.862 ‘bescheiden’ in vergelijken met de continentale bergtoppen, maar juist door de gigantische hoogteverschillen is dit eiland bij uitstek geschikt voor bergsportliefhebbers, en dan met name wandelaars. De levada-wandelingen zijn een begrip en voeren je langs de mooiste plekken van dit adembenemende eiland, dat niet voor niets bekend staat als het ‘Hawaii van Europa’. Denk hierbij aan eeuwenoude, door weer en wind verwrongen, laurierbossen, ontelbare watervallen en diepe ravijnen die direct in de oceaan uitkomen. Je kunt hier ook wielrennen, maar vanwege de hoge stijgingspercentages en het ontbreken van fatsoenlijke infrastructuur, is dit minder aan te raden.
Klein beetje smokkelen, maar omdat weinig mensen deze bergketen associeren met de Alpen hebben we hem er toch tussen gezet. Deze bergketen staat namelijk ook bekend als de Dinarische Alpen. Hij strekt zich uit langs de westelijke kust van de Balkan, door delen van Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, en Albanië. De Dinariden worden gekenmerkt door steile kliffen, diepe kloven, en schilderachtige landschappen. Het gebied herbergt verschillende beschermde gebieden en nationale parken, zoals het Plitvicemeren Nationaal Park in Kroatië en het Durmitor Nationaal Park in Montenegro, die beide op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Klimmers kunnen daarnaast hun lol op met pieken als de Bobotov Kuk in Montenegro en de Maglić in Bosnië en Herzegovina. Door het unieke karstlandschap, met vele grotten en ondergrondse rivieren, zijn de Dinariden (met name in Slovenië) een ware lust voor speleologen!