Wandelen door acht verschillende landen, dwars door de Alpen, van Triëst aan de Adriatische Zee naar Monaco aan de Middellandse Zee. De Via Alpina bestaat inmiddels 24 jaar. Met ruim 2500 kilometer aan wandelpaden, verdeeld over 116 etappes is het misschien wel de meest ultieme huttentocht die er in de Alpen bestaat.
De Via Alpina bestaat sinds 2000 en is als Europees project in het leven geroepen door enkele private en publieke organisaties uit de 8 Alpenlanden. De Europese Unie ondersteunde het initiatief financieel. De route is niet alleen een fysieke lange afstandswandeling, maar ook een verbinding op het gebied van natuur en cultuur tussen de Alpenlanden. Met succes, in 2010 won de Via Alpina de prijs van beste lange-afstandsroute van het Amerikaanse Backpacker Magazine.
De lange afstandsroute bestaat eigenlijk uit 5 verschillende routes (rood, blauw, geel, paars en groen) die allemaal verschillende Alpengebieden doorsnijden. De originele (en langste) route is echter de rode, deze doorkruist alle Alpenlanden. Hoewel de Via Alpina dus in diverse varianten bestaat ligt de focus van via-alpina.org tegenwoordig op de rode hoofdroute. In 2022 heeft de CIPRA (International Commission for the Protection of the Alps) de rode route opnieuw ontworpen om deze nog wat aantrekkelijker en toegankelijker te maken.
De rode Via Alpina is nu meer dan 2500 kilometer lang, verdeeld over 161 etappes. Je hebt hier dus verschillende jaren voor nodig als je hem helemaal uit wil lopen.
Bijzonder aan de rode Via Alpina is dat je langs de hoogste toppen van de Alpen komt. Je wandelt onder andere langs de Mont Blanc, Zugspitze, Drei Zinnen en Triglav. Je komt langs prachtige natuurgebieden en vergezichten en steekt maar liefst 44 keer een landsgrens over. Geen zin (of tijd) voor de hele route? Natuurlijk kun je hem ook opsplitsen of combineren met een van de subroutes.
De tocht is bedoeld als huttentocht. Het is handig om van tevoren de huttenwaard te bellen voor een plekje, zeker in het hoogseizoen. Soms is het ook mogelijk om online te reserveren. Het is een echte bergtocht, je loopt voornamelijk tussen de 1000 en 3000 meter hoogte, al is de route nergens heel erg moeilijk. Een goede conditie, een gemiddelde bergwandelervaring en geen hoogtevrees zijn in principe voldoende om een etappe van de Via Alpina te kunnen lopen. Je hoeft bovendien geen gletsjers over en je hebt geen touwen of stijgijzers nodig.
Wil je een deel van de Via Alpina gaan lopen of gewoon meer weten? Bekijk dan de officiële website van de Via Alpina, je vindt er onder andere een uitgebreide FAQ-sectie.