Zo ziet het klimmen van een van de moeilijkste routes ter wereld eruit

Rogier
Inhoud van youtube.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door youtube.com.

Céüse, gelegen in de Franse Alpen nabij Gap, wordt algemeen beschouwd als een van de meest iconische sportklimgebieden ter wereld. Met zijn majestueuze kalksteenmuur, spectaculaire uitzichten en een breed scala aan routes, trekt Céüse klimmers van alle niveaus (vanaf gevorderd) en nationaliteiten aan. Bekend om zijn technische routes en perfecte rotskwaliteit, is Ceuse een gebied waar elke klimmer eens in zijn leven geweest moet zijn. In Ceuse vind je een van 's werelds moeilijkste routes, (Bibliographie 9b+). Hoe het klimmen er daarvan uitziet zie je in bovenstaande video.

Sportklimmen in Ceuse

De wand van Céüse, een hoefijzervormige klif, herbergt meer dan 300 routes variërend van 6a tot 9b+. De routes zijn bekend om hun variëteit aan stijlen, van lange platen vol kleine grepen tot overhangende krachtroutes.

Technische klimmen

Klimmen in Céüse vergt niet alleen fysieke kracht, maar ook een verfijnde techniek. De wrijving op de kalksteen is uitstekend, maar vereist nauwkeurig voetenwerk en een geduldige benadering. Veel routes beginnen met technische platen voordat ze overgaan in steilere secties, wat een combinatie van balans en kracht vereist.

Aanloop

Om in ceuse te klimmen moet je eerst naar de wand toe lopen, een wandeling van zo’n 50 minuten a uur. Een lekker opwarming dus.

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren