Van tijd tot tijd zeer nat

Roel
Het blijft vrij grijs en onbestendig deze week. Foto: Avoriaz (F)

Er komt maar geen einde aan het wisselvallige weer. Ook deze week valt er weer overvloedig veel regen in de Alpen, vooral rondom de vrijdag kan er zelfs wateroverlast ontstaan als er een actieve storing boven Midden-Europa komt te liggen.

Zeer wisselvallig

Sinds het skiseizoen in de Alpen voorbij is, wil het met het lenteweer niet echt vlotten. Afgelopen winter waren er talloze dagen dat je in t-shirt op het terras kon zitten, zo zacht was het vaak. Inmiddels lijken we terug aanbeland in de herfst. Het is niet dat er geen mooie dagen voorkomen; gisteren bijvoorbeeld was het een fraaie dag in grote delen van de Alpen. Het probleem is meer dat het totaal niet stabiel is. Al tijden tollen er in de hogere luchtlagen lagedrukgebiedjes rond boven Midden-Europa, waardoor mooie momenten zelden langer duren dan een dag of twee. Onder invloed van de sterke zonnestraling ontwikkelen zich in de onstabiele lucht zeer gemakkelijk buien, waardoor een regenpak voor bijna iedere outdooractiviteit meegenomen moet worden. Het probleem is alleen dat je nooit precies wanneer en waar de buien precies losbarsten. Daardoor komen sommige dalen er wat beter vanaf dan andere.

Gisteren was het heerlijk weer in Tirol. Bron: foto-webcam.eu
Midden-Europa heeft voortdurend last van een ‘koude bubbel’ met ondermaatse temperaturen

Vanaf donderdag veel regen, hogerop sneeuw

Vandaag is het al zeer onbestendig in de westelijke Alpen. Een buiengebied trekt van west naar oost over de Alpen. Oostenrijk en de Dolomieten krijgen er daardoor juist morgen mee te maken krijgen. Tegelijk klaart het morgen in de westelijke Alpen weer op. Woensdag houdt het oostelijke Alpengebied het het langst droog. Vanaf de middag gaan er in Zwitserland felle buien vallen en die breiden zich donderdag over het hele Alpengebied uit.

Donderdag breekt er ook een zeer natte fase aan. Zijn het donderdag vooral plaatselijke buien die voor veel neerslag kunnen zorgen; vrijdag regent het op uitgebreide schaal hevig in grote delen van de Alpen. Er nestelt zich dan een actieve storing boven Noord-Italië die aan de zuidkant van de Alpen voor zware regenval gaat zorgen, maar ook elders valt regen. Er kan zelfs een verscholen onweersbui tussenzitten en er is sneeuw mogelijk vanaf zo’n 2000 meter. Zaterdag draait de neerslag tegen de noordkant van de Alpen met de meeste regen dan in Vorarlberg, het westen van Tirol en delen van Zwitserland. In Italië en Frankrijk verwacht ik dan juist meer zon.

Het blijft t/m zaterdag zeer nat. Bron: kachelmannwetter.com

Iets droger

En zo moddert het dit weekend een beetje door. Er kunnen tot begin volgende week iedere dag wat buien vallen, al worden ze iets minder hevig en talrijk. Misschien dat er volgende week een wat langere drogere periode aanbreekt.

Wie war dein Juni? 🤔 “So wechselhaft, viel zu viel Regen, selten richtig sommerlich, wenige Badetage.” Echt jetzt? Denn eigentlich war dieser Juni einer der 8 wärmsten der Messgeschichte in 🇦🇹 .Viele haben das Gefühl, das Gespür zum “Normal” verloren. pic.twitter.com/z8OK7u2yE3— Daniel Schrott ☀️ (@DanielSchrott) July 1, 2024

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren