Ergste regen voorlopig voorbij, maar niet stabiel

Roel
Tschagguns in het dal van Montafon (A) kan even opdrogen

De meeste regen is even voorbij in de Alpen. Nu schakelen we over op een weertype met meer lokale buien, soms gepaard gaand met onweer. Maar begin volgende week kunnen er opnieuw grotere hoeveelheden regen vallen.

Extreme regenval iets ten noorden van de Alpen

De afgelopen dagen is het veelvuldig in het nieuws geweest: de overstromingen in Zuid-Duitsland. Grote delen van de Alpen kregen ook veel regen, maar geluk bij een ongeluk was voor deze gebieden dat het zwaartepunt iets ten noorden van de Alpen lag. In het zuidwesten van Beieren viel plaatselijk meer dan 300 millimeter in zeven dagen tijd! Het Oostenrijkse Vorarlberg kreeg hier ook een flinke veeg van mee.

Neerslag afgelopen 7 dagen. Bron: unwetteralarm.com

Zwakke hogedrukuitloper

De komende dagen hebben we te maken met een zwakke uitloper van hogedruk die de meer aanhoudende neerslag uit de Alpen verdrijft. Ervoor in de plaats komen zonnige perioden en stapelwolken die in de middag uitgroeien tot lokale (onweers)buien. Waar ze precies vallen is van tevoren nooit precies te zeggen. Het ene dorp kan het de hele dag droog houden terwijl een dorp verderop een of twee buien over zich heenkrijgt.

De grootste kans op droog weer hebben de Franse gebieden. Het hogedrukgebied heeft daar de meeste invloed, waardoor de buiigheid het meest wordt onderdrukt. De temperaturen zijn prima, het is niet koud. In de zuidelijke dalen kan het bij genoeg zonneschijn zelfs 27-30 graden worden.

Vanuit het westen loopt een uitloper van hogedruk over de Alpen

Meer buien én Saharastof

Vanaf het weekend neemt de kans op zware buien toe. Lagedrukgebieden gaan zich weer nestelen boven het Middellandse Zeegebied terwijl er ook een lagedrukgebied verschijnt boven Scandinavië. Zeer warme lucht vanuit het zuiden botst dan op koelere lucht uit Noord-Europa, waarschijnlijk precies boven de Alpen. Hierdoor is er weer erg veel regen mogelijk.

Bijkomend fenomeen is de opstuwing van Saharastof. Zondag liggen de Alpen waarschijnlijk onder een sterk verhoogde concentratie Saharastof terwijl er ook flinke onweersbuien vallen. Dat betekent dat er weer een hoop stof kan neerdalen in de Alpen. Het is spannend hoe dit zich exact zal ontwikkelen.

Komend weekend trekt een ‘deken’ met Saharastof vanuit Afrika over de Alpen

Aanhoudend onstabiel

Volgende week lijkt het wisselvallige weer nog niet voorbij. De buienkans blijft groot, al is er vooral in de eerste helft van de dag ook genoeg ruimte voor zonneschijn. Het koelt waarschijnlijk weer een aantal graden af.

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren