Hogedruk laat zich meer gelden, maar voor hoe lang

Roel
In de Franse Alpen is het de laatste tijd vriendelijker dan in Oostenrijk (webcam Valmorel)

De adempauze afgelopen week was van korte duur. Afgelopen weekend brak het noodweer weer los, met vooral in Oostenrijk zware onweersbuien met hagel en windstoten. Vanaf donderdag krijgt de zomer een herkansing als hogedruk zich opnieuw over de Alpen gaat ontfermen.

Lokaal noodweer

Het was me het weekend wel, vooral in Oostenrijk. Zaterdag brak er een waar noodweer los boven de plaats Deutschfreistritz in de Steiermark waar zo’n 100 mm regen in een uur naar beneden is gekomen, met heftige overstromingen tot gevolg. De afvoer van de Lübenbach (riviertje) lag op een niveau dat gemiddeld eens in de 300 jaar voorkomt! Gisteren waren er opnieuw zware buien met hagel die schade en aardverschuivingen veroorzaakten. In Söll (Wilder Kaiser) werden talloze auto’s beschadigd door hagel. In Waidring waren de hagelstenen 5 tot 7 centimeter groot.

Luftmassengrenze

De buien ontstonden op een zogenaamde Luftmassengrenze, een zone waar twee luchtsoorten op elkaar botsen. Bijkomende trigger was een laag Saharastof die boven de Alpen hing. Tot en met woensdag blijft de buienkans groot. Net als afgelopen week is de kans op droog weer het grootst in de westelijke Alpen. Vooral in Frankrijk, waar de hogedrukinvloed het grootst is. Met temperaturen die tussen de 16 en 21 graden liggen is het vrij koel. In de Italiaanse Alpen is het een paar graden warmer.

Noodweer gisteravond boven de Wilder Kaiser (A)

Droger

In de tweede helft van de week wordt het een stuk stabieler. Een hogedrukuitloper trekt via de Alpen naar het oosten waardoor de buiigheid afneemt en de zon vaker gaat schijnen. Ook de temperaturen gaan in de lift en komen tussen de 20 en 27 graden te liggen, afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn. Een lokale bui in de middag is ook dan niet uit te sluiten, maar ze zijn veel minder zwaar en talrijk dan nu.

Wat doet de depressie

Drijvende kracht achter de temperatuurstijging is een depressie boven de Britse Eilanden. Deze stuwt de warmere lucht aan de voorzijde richting Midden-Europa. De grote vraag is wat dit systeem na het weekend gaat doen. Volgens sommige berekeningen blijft het systeem treuzelen waardoor het vrij mooie weer nog even aanhoudt, maar er zijn ook modellen die het systeem laten doorschuiven waardoor er weer een wisselvallige, natte fase aanbreekt. Gezien de voorgeschiedenis moeten we rekening houden met die laatste optie, al is er op dit moment nog niks zeker.

Weerkaart zondag: een depressie boven de Britse Eilanden zorgt voor een vrij warme stroming
Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren