Le Dramont: de perfecte plek voor bergen, strand en stad!

Rogier
Bergen, stad en zee. Een vakantieparadijs

Wil je op zomervakantie, maar kun je geen keuze maken tussen bergen, strand of een stedentrip? Dan is Le Dramont aan de Côte d’Azur van de Middellandse Zee een geweldig idee. Samen met Sandra en ons gezin, Max (6) en Lisa (10), heb ik een week doorgebracht op de Camping Plage du Dramont. Een verslag van deze trip met de plus- en minpunten.

Heerlijk wandelen in het Massif de l’Estérel

Massif de l’Estérel: Bergwandelen vanaf de kust

Vanaf de kust loop je zo het Massif de l’Estérel in. Je vindt hier een fantastisch scala aan wandelmogelijkheden die perfect zijn voor een actieve gezinsvakantie. Vanuit kustplaatsen zoals Saint-Raphaël en Agay kun je direct de ongerepte natuur van dit vulkanische gebergte in trekken. Met zijn kenmerkende rode rotsen, weelderige vegetatie en adembenemende uitzichten over de Middellandse Zee biedt het gebied tal van goed gemarkeerde paden die variëren in moeilijkheidsgraad. Voor gezinnen zijn er toegankelijke routes zoals de Sentier littoral du Cap Dramont, waar je op een ontspannen manier kunt genieten van zowel het uitzicht als de rijke flora en fauna. De wat meer avontuurlijke routes, zoals de beklimming van de Mont Vinaigre, bieden iets uitdagends voor oudere kinderen en ouders. Onderweg zijn er talloze picknickplekken en schaduwrijke rustplaatsen, waardoor je van een heerlijke dag in de natuur kunt genieten zonder te ver van de kust te hoeven afdwalen.

Heerlijk rotsklimmen op geweldige rotsen
Steile rots met grote grepen
Ook voor de allerjongsten

Massif de l’Estérel: Rotsklimmen met uitzicht over zee

Het Massif de l’Estérel is een verborgen parel voor rotsklimmers. Minder beroemd dan de Calanques of de rotsen bij La Ciotat, maar minstens zo mooi om te klimmen. Een geweldig uitzicht over zee en fijne en goede rotsen. Direct aan zee bij Dramont vind je veel relatief eenvoudige (vierde tot zesdegraads) en goed behaakte routes, die deze rotsen ideaal maken om met kinderen en je gezin relaxed te klimmen. De aanloop naar de rotsen is vaak kort en eenvoudig. Meer ervaren klimmers kunnen hun hart ophalen bij uitdagendere routes, zoals die op de Rastel d’Agay. Lisa genoot ervan om zelf voor te klimmen op deze rotsen. Onder de rotsen was er genoeg schaduw voor Max om lekker ste spelen als zijn zus nog aan het klimmen was.

Een van onze privébaaitjes
Krabbenjacht
Heerlijk suppen
Lekker snorkelen

Côte d’Azur: De Stranden en prive baaien

Direct waar het bergmassief de zee in gaat, zit je aan de Côte d’Azur en, als je het mij vraagt, een van de mooiste stukjes. Overal vind je kleine baaien, waar je zeker in het voor- en naseizoen helemaal alleen kunt zijn, met fijne grind- (en heel soms zand-) stranden, waar je heerlijk direct het water in kunt. Elke dag dat wij aan het strand zaten, hadden wij onze eigen privébaai. En de ene was nog mooier dan de andere. De rotsige ondergrond maakt het een geweldige plek om te snorkelen (er zijn veel vissen) en voor kinderen om op jacht te gaan naar krabben en andere beestjes. Samen met mijn kinderen heb ik uren onder water naar vissen gekeken, krabben en garnalen gevangen en gehengeld naar de mooiste zeevissen. Deze regio staat ook bekend als een geweldige duikregio. Verder kun je hier natuurlijk heerlijk suppen, kajakken, zeilen en gewoon zwemmen. Dankzij deze geweldige stranden heb je hier de ideale mix tussen een strand- en een actieve bergvakantie. Maar dat is nog niet alles.

Bootjes kijken in Saint-Raphaël

Saint-Raphaël, Cannes, Fréjus, Saint-Tropez: de steden

Met Saint-Raphaël, Cannes, Fréjus, Saint-Tropez en Sainte-Maxime op steenworp afstand, zit je hier ook helemaal goed om lekker de stad in te gaan. Winkelen, wat drinken, lekker uit eten of langs de havens slenteren om naar de meest bizarre boten van de rich and famous te kijken. In andere havens kun je juist weer genieten van kleine (lokale) vissersboten. Dankzij deze leuke kuststeden, de stranden, de rotsen en de bergen is de regio rond Saint-Raphaël een regio die iedereen veel te bieden heeft, wat voor een soort vakantie je ook wilt!

Vanaf de camping loop je direct het strand op

De camping Plage du Dramont

Wij zaten op de Camping Plage du Dramont. De ligging van de camping is grandioos. Je loopt van de camping af en je staat op het strand. Als je je tent of kleine camper meeneemt, kijk je letterlijk uit over de Middellandse Zee. Een groot deel van de camping is bezet met prettige en schone mobile homes. Maar helaas heeft deze camping wel dezelfde neiging naar overbebouwing als veel andere campings in Frankrijk. Er staan veel te veel mobile homes op te weinig ruimte. In het voorseizoen, toen wij gingen, is dit geen enkel probleem. Midden in de zomer is dit wat druk, als je het mij vraagt. De voorzieningen op de camping zijn prima, het zwembad is lekker (en warm, ook in juni!) en de trampolines en sportvelden waren een ware hit bij mijn kinderen.

Aanrader?

Al met al heeft dit stukje Middellandse Zee mijn hart gestolen. Ik heb hier begin juni echt genoten en weet vrij zeker dat ik terug zal gaan. Het is hier genieten van bergsport en zee op dezelfde plaats. En de leuke steden maken het helemaal af. Na een week hier geweest te zijn, wilde niemand van de familie weg. Het enige minpuntje is wat mij betreft dat de meeste campings hier helemaal volgebouwd zijn met mobile homes, wat deze campings erg (te) druk maakt in de zomer. Maar helaas is dat een trend die we op steeds meer plekken zien. Maar als je even zoekt, vind je hier, ook midden in de zomer, zo je eigen privéstrandje en dan ben je die drukte zo vergeten.

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren