Eerste hitte-opstoot van de zomer

Roel
We krijgen een aantal warme, mooie dagen. Ook hier in Oberstdorf, Zuid-Duitsland

We hebben er lang op moeten wachten, maar het is zomer geworden. Gisteren werd het in Innsbruck al 25 graden en de komende dagen worden nog veel warmer. Op veel plaatsen krijgen we meerdere dertigers achter elkaar, waarmee de eerste hitte-opstoot van de zomer een feit is.

Hete lucht

De oorzaak van het zomerse weer is een lagedrukgebied dat afzakt in de richting van Portugal. Terwijl daar een vrij koele, wisselvallige periode aanbreekt, zorgt het systeem in de Alpen voor een warme zuidwestelijke aanvoer van hete lucht uit Afrika. Voor het eerst dit jaar kan deze luchtsoort echt de Alpen bereiken. De temperatuur klimt vanaf nu dagelijks een paar graden om rond het midden van de week op 30-34 graden uit te komen. De nulgradengrens stijgt naar ruim 4500 meter, waardoor het in de bergen heerlijk wandelweer wordt. Ook omdat de kans op onweer gering is. Wel komt er weer een portie Saharastof mee die het zonlicht iets kan dempen.

Een depressie bij Portugal zorgt voor aanvoer van warme lucht
Ook in de bergen wordt het woensdag meer dan 20 graden

Korte onderbreking

Meerdere dagen zonder kans op buien maken we niet zo vaak mee in de zomer. Een volledig droge week zit er niet in trouwens. Vanaf donderdag neemt de buienkans vooral in de westelijke Alpen (Frankrijk, Zwitserland en Noordwest-Italië) weer toe. Er kunnen een paar felle exemplaren bij zitten.

Dit heeft te maken met een tijdelijke onderbreking van het zomerweer waarbij er ook koelere lucht binnenstroomt. In het weekend wordt het nog maar 20-25 graden, maar waarschijnlijk neemt een hogedrukgebied volgende week het regime over en kan de zomer aan een doorstart beginnen. Al met al prima vooruitzichten, nu langzaam steeds meer vakantiegangers de Alpen gaan opzoeken.

Heerlijk weer in Val Gardena (ITA)
Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren