Top 6 meren in Karinthië voor zomerplezier en watersport

Edo
Wörthersee. Beeld: Gert Perauer/Kärnten Werbung

Voor kristalhelder water tijdens je vakantie hoef je echt niet naar een ver tropisch land. Karinthië, met zijn meer dan 1.200 meren en watermassa’s, biedt in de zomer aangenaam warme temperaturen en fascineert met zijn Caribische turquoise kleur. Uit recent onderzoek van het Oostenrijkse Agentschap voor Gezondheid en Voedselveiligheid (AGES) blijkt dat alle Karinthische meren van uitstekende kwaliteit zijn. Een studie van het Europees Milieuagentschap (EMA) bevestigt dat de Oostenrijkse wateren een leidende positie in Europa innemen (2e plaats).

Uitstekende waterkwaliteit

Volgens onderzoek van AGES en EEA hebben de Karinthische meren een uitstekende waterkwaliteit. Gerhard Hohenwarter, meteoroloog bij Geosphere Austria, legt uit dat een goed ontwikkeld rioolsysteem en de regelmatige aanvoer van zoet water uit neerslag en zijrivieren hieraan bijdragen. Daarnaast zijn de meren warm omdat ze voornamelijk gevoed worden door ondergrondse bronnen en relatief ondiep zijn, waardoor de watertemperatuur snel kan opwarmen. Ook de ligging van deze deelstaat is gunstig. In de zomermaanden is Karinthië namelijk beter beschermd tegen het binnendringen van koude lucht vanwege de geografische ligging aan de zuidkant van de Alpen, en er zijn relatief minder extreem koude nachten tijdens de zomermaanden. Momenteel hebben de meeste meren in Karinthië al watertemperaturen van boven de 20 graden bereikt. Tegen het einde van de week moeten de temperaturen rond de 23 graden liggen

Faaker See. Beeld: Martin Steinthaler/tinefoto.com

Top 6 Karinthische Meren

In het zuiden van Oostenrijk zijn geen twee meren hetzelfde. Een best-of van de mooiste zomerplekjes in, op en aan het water:

1. De perfecte golf op de Wörthersee

Het grootste meer van Karinthië, met een lengte van ruim 16 kilometer, is een hotspot voor jonge surfers en stand-up paddlers. Het water van de Wörthersee is aangenaam warm en Caribisch turkoois. Na zonsondergang kun je ontspannen aan de oevers of een bezoek brengen aan de bars en restaurants met terrassen aan het meer.

2. Mystieke momenten aan de Millstätter See

Vanaf Mirnock, hoog boven de Millstätter See, heb je het mooiste uitzicht over het meer. Er zijn veel legendarische en mysterieuze plekken rond het meer, van eenzame baaien tot oude villa’s en het klooster in Millstatt.

3. Duurzaamheidspioniers bij Weißensee

Met kristalhelder water en een fjordachtig landschap, is de Weißensee een paradijs voor zwemmen, duiken, wandelen en mountainbiken. Dit natuurpark staat bekend om zijn duurzame toerisme.

4. Vaar uit op de Ossiacher See

De lichte bries in de middag maakt de Ossiacher See ideaal voor zeilen en windsurfen. Daarnaast kun je hier vogels kijken, concerten bijwonen en kastelen bezoeken.

5. Kano-avontuur op de Faaker See

De Faaker See, met zijn turquoise water, biedt prachtige kano-avonturen. Het eiland in het meer is alleen bereikbaar per kano of stand-up paddleboard en biedt schilderachtige uitzichten.

6. Badjastempo aan de Klopeiner See

Geniet van de rust aan de Klopeiner See, met activiteiten zoals wandelen, fietsen en wellness. Dit meer biedt een ontspannen vakantie in een prachtige omgeving.

Weissensee. Beeld: Gert Perauer/Kärnten Werbung

Kleinere Juweeltjes

Naast de grote meren zijn er talloze kleinere zwemmeren in Karinthië, perfect voor gezinnen en buitenliefhebbers. Ontdek bijvoorbeeld de Pressegger See voor familieplezier, de Keutschachersee voor kampeergeluk, en de Afritzmeer voor visplezier. Elk meer biedt unieke ervaringen in een idyllische, natuurlijke omgeving.

Edo
komt in de winter met mach 10 de bergflanken omlaag maar in de zomer neemt hij zijn tijd, bijvoorbeeld met een wandeling of e-biketocht.

Reageren