De zonnewendevuren in Tirol – Een magische zomertraditie

Henri
De zonnewendevuren bij Ehrwald (zugspitzarena.com)

De traditie van de zonnewendevuren in Tirol, de Sonnwendfeuer, is een eeuwenoude en bijna betoverende gewoonte die diep geworteld is in de cultuur van Tirol. Zaterdag 22 juni is het weer zover en kunnen we genieten van de spectaculaire vreugdevuren. Wel kan het weer nog roet in het eten gooien, maar gelukkig is zaterdag 29 juni vastgesteld als alternatieve datum. Elke regio beslist zelf of de vuren doorgaan of worden uitgesteld.

De oorsprong van zonnewendevuren

Deze jaarlijkse viering vindt plaats rond de zomerzonnewende, wanneer de dagen het langst zijn en de nacht het kortst. Het ontsteken van grote vreugdevuren op de bergtoppen symboliseert de kracht van het zonlicht en viert de vruchtbaarheid van de natuur. Bovendien zouden de vuren demonen verjagen. De oorsprong van deze vuren gaat terug tot de voorchristelijke tijd. In de loop der eeuwen hebben de vuren ook een christelijke betekenis gekregen en werden veel zonnewendevuren omgedoopt tot Johannesvuren. Tegenwoordig zien we beide termen nog steeds terugkomen.

De zonnewendevuren op de Nordkette bij Innsbruck (FB Nordkette. Top of Innsbruck)

Regio’s met bekende zonnewendevuren

Verschillende regio’s in Tirol staan bekend om hun indrukwekkende zonnewendevuren. Vooral de gebieden rondom de Zugspitze, Wilder Kaiser, de Kitzbüheler Alpen en rondom Innsbruck zijn bekend om hun spectaculaire vuren. De vuren bij Ehrwald zijn sinds 2010 zelfs onderdeel van het UNESCO immaterieel cultuurerfgoed van Oostenrijk. Daarnaast vind je in veel regio’s buiten Tirol natuurlijk ook mooie zonnewendevuren.

Veel groepen trekken op deze dag hoog de bergen in om de vuren voor te bereiden. Tijdens het invallen van de schemering worden de mooiste vuurbeelden gevormd. Meerdere regio’s organiseren speciale evenementen rondom de zonnewendevuren met muziek, traditionele dansen en lokale lekkernijen.

Enkele kabelbanen blijven tot diep in de avond open, zodat je de talrijke vuren ook vanaf de berg kan bewonderen. Zo worden er bijvoorbeeld op de Nordkette bij Innsbruck verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder een fakkelwandeling voor families met kinderen. Tot kort voor middernacht blijven de liften hier geopend. Een unieke ervaring!

Ook op de Kitzbüheler Horn worden er tientallen vuren ontstoken (foto-webcam.eu)

Bij slecht weer een week later

De zonnewendevuren in Tirol zijn zonder twijfel een van de hoogtepunten van het zomerseizoen. Het evenement biedt een mooie inkijk in de tradities van de regio. Op de meeste plaatsen zullen de zonnewendevuren zaterdag 22 juni plaatsvinden. Bij slecht weer worden de vuren een week later, op zaterdag 29 juni, aangestoken.

Henri
woont in Innsbruck en is een fanatiek buitensporter.

Reageren