Warme zomerweek, later afkoeling

Roel
Deze week is het prima vakantieweer in de Alpen. Beeld uit Seefeld-Leutasch (A)

De zomer is nu echt losgebarsten. Grote delen van Europa hebben deze week zomerse temperaturen; zo ook het Alpengebied waar het kwik de komende dagen oploopt naar 30 graden en meer. Wel kunnen er lokale onweersbuien vallen en in het weekend neemt de wisselvalligheid verder toe. Het begin van een koelere periode.

Warm maar niet helemaal stabiel

Gisteren was het in Innsbruck en Salzburg al afgerond 30 graden en daar gaat de komende dagen nog wat bij komen. De Alpen bevinden zich de komende dagen onder een zwakke uitloper van hogedruk. Tegelijk bevindt zich boven Italië een hoogtelaag dat vooral in de oostelijke Alpen ook voor onstabiliteit zorgt. Zo erg als vorige week wordt het niet, maar houd er rekening mee dat in Oostenrijk, Italië en Zwitserland 's middags buien ontstaan, mogelijk met onweer en hagel. Het zijn plaatselijke buien, er zijn dus ook plaatsen die het droog houden maar van tevoren is niet te zeggen welke dat zijn. Neem dus altijd een regenpak of -jack mee als je de bergen in gaat.

De Franse Alpen lijken er het beste vanaf te komen met een kleinere buienkans, maar ook hier kan vandaag een enkel exemplaar ontstaan. Gelukkig is het de komende dagen in de ochtenden meestal zonnig en met de flink oplopende temperatuur is het een groot deel van de dag bijna overal gewoon mooi vakantieweer.

Een mooie ochtend in Bettmeralp, vlakbij de Aletschgletsjer (CH)

Weekend markeert omslag

In het weekend beleven we het voorlopige hoogtepunt van de warmte. Een storing trekt vanuit Spanje naar het noordoosten en zuigt aan de voorkant nogmaals een portie zeer warme lucht aan. Geholpen door föhn-effecten kan het in Oostenrijk en Zwitserland zaterdag misschien wel 35 graden worden. Lang duurt dit niet want achter de storing zit duidelijk frissere lucht waar de Franse en Zwitserse Alpen zondag al in terechtkomen. Vanuit het westen gaan er in de loop van zaterdag, maar vooral op zondag steeds meer buien vallen. Lokaal zijn er weer grote hoeveelheden mogelijk.

De instroom van koelere lucht markeert een weersomslag met meer westelijke winden en gematigde temperaturen begin volgende week. Het wordt niet ineens heel slecht ofzo, zeker in de westelijke Alpen blijft het vrij zonnig, maar elders verliest de zomer wel wat van zijn glans.

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reacties

4 months ago

Kan je hier ook goed weer bestellen ?

Of is dat enkel Voor Golden-premium-users :-D

Reageren