Noodweer teistert Alpen, het blijft nog even wisselvallig

Roel
Duitslands’ hoogste berg, de Zugspitze, in de wolken. Het dal (Zugspitz Arena) in de zon.

Er is een einde gekomen aan het zwoele, onweerachtige weer. Maar dat wil niet zeggen dat het voorbij is met de buien. Wel worden ze wat minder zwaar en dat is al erg prettig. Mogelijk wordt het volgende week wel zomer.

Noodweer

Onder andere het Zwitserse Ticino en Oberwallis en het Aostadal (ITA) zijn de afgelopen dagen zwaar getroffen door noodweer. In het weerbericht van vorige week schreef ik al dat de instromende koele lucht de buienactiviteit zou laten opleven. Dat is gebeurd met plaatselijk rampzalige gevolgen. Puin- en modderstromen hebben voor grote schade gezorgd. Saas-Grund en Cervinia werden zwaar getroffen, wegen raakten bedolven en onder andere de Simplonpas tussen Italië en Zwitserland moest worden afgesloten waardoor de treintunnel tussen Brig en Iselle volledig overbelast raakte. In dit liveblog van nieuwssite pomona.ch kun je alles over het noodweer teruglezen.

Gevallen neerslag in Zwitserland tussen za 7u en zo 7u. Bron: meteoschweiz.ch:

Cervinia (ITA). Foto via @weathermonitors

Oorzaken

De reden van de ellende was een combinatie van factoren. Op de eerste plaats natuurlijk de extreme regenval. Langs de Italiaans-Zwitserse grens viel regionaal meer dan 200 mm regen in 24 uur tijd. Daarnaast lag de sneeuwgrens erg hoog waardoor de neerslag tot op grote hoogte in vloeibare vorm naar beneden kwam. Daar bovenop kwam ook nog eens heel veel smeltwater.

Na meerdere koele fasen was juni weer duidelijk warmer dan gemiddeld, waardoor de sneeuw in het hooggebergte versneld is gaan wegsmelten. Op de Sonnblick in de Oostenrijkse Hohe Tauern lag op 5 juni nog 415 cm sneeuw. Gisteren was daar nog 230 centimeter van over. Oftewel, in nog geen maand tijd is er 185 centimeter weggesmolten. De grafiek van de Pitztaler Gletscher geeft eenzelfde beeld. Het laat (opnieuw) zien dat voor de gletsjers het verloop van de zomer veel bepalender is dan veel of weinig sneeuw in de winter en lente.

Sneeuwhoogte Pitztaler Gletscher (A):

Nog even wisselvallig

Terug naar de actualiteit, want we zijn nog niet helemaal verlost van de wisselvalligheid. Aan de noordkant van de Alpen is het wat vaker grijs dan aan de zuidkant, maar er zijn ook mooie momenten. Zoals vanochtend bijvoorbeeld in het Oostenrijkse Kitzbühel.

Meer zon

Het echt betere weer is voor de tweede helft van de week. Dan raken we de noordwestelijke stroming kwijt en stroomt iets drogere lucht het Alpengebied binnen. Donderdag, vrijdag en mogelijk ook zondag kunnen zelfs helemaal droog verlopen met vrij veel zon. Zaterdag vallen er waarschijnlijk weer buien. We moeten het dus hebben van mooie momenten tussen de buiige dagen door.

Volgende week zomer?

Van een echt langdurige stabiele (en zonnige) periode is nog geen sprake. Mogelijk gaan we die volgende week wel krijgen. Volgens zowel het Amerikaanse als Europese weermodel schuift een hogedrukgebied dan het Europese vasteland op waardoor het mogelijk voor langere tijd warmer en droger wordt. Het zou erg prettig zijn met het oog op de vakanties. Wordt vervolgd.

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reacties

5 months ago

Goedemorgen,

Mooie website geworden! Hebben jullie wellicht zicht op weer rond Mazzo di Valtellina voor komende week? Zie veel verschillen in de modellen

Reageren