Aanrader: Wandeling naar Lac de l'Ascension in de Pays des Ecrins

Rogier
Lac de l’Ascension

De Pays des Ecrins staat bekend om de vele buitensportactiviteiten die je hier kunt doen. Het is een puur outdoorparadijs, en dat is precies de reden dat ik hier al meer dan twintig jaar woon. De komende weken neem ik jullie mee langs mijn favoriete plekken hier. Of het nu gaat om wandelen, rotsklimmen, paragliden of fietsen, ik toon jullie graag mijn aanraders. Deze keer bespreek ik de wandeling naar Lac de l’Ascension.

Geweldige natuur

Rondje Lac de l’Ascension via Collet du Peyron

De tocht begint in het gehucht Lauzet, boven La Roche-de-Rame (waar je een fijn zwem- en speelmeer vindt voor na de wandeling). In La Roche-de-Rame neem je een onverharde weg van ongeveer 12 kilometer. Dan kom je in Lauzet aan. Hier parkeer je de auto en begint de wandeling. Te voet doe ik het rondje het liefst met de klok mee en op de mountainbike tegen de klok in.

Mooie Alpenweides
Fijn naaldbos
Steilere passages

Adembenemend mooi

Vanuit Lauzet steek je de Bouchouse-rivier over via een bruggetje. Daarna volg je het karrespoor en de bordjes naar Lac de l’Ascension. Het pad wordt steeds mooier naarmate je vordert en nadat je 120 meter ben afgedaalt na het karrespoor. Je loopt door bloemrijke Alpenweides en klimt vervolgens door een fijn naaldbos, waar je in de vroege zomer een prachtig uitzicht hebt op verschillende watervallen. Na deze klim, via mooie kalkplaten, bereik je het Lac de l’Ascension na bijna 700 meter stijgen. Dit grote bergmeer is adembenemend mooi.

Belangrijk: Zwem niet in dit meer om de lokale fauna te beschermen. Lees hier waarom.

Mooie watervallen
Bijzondere kalkplaten
Langs het Lac d4escur

Vergeet niet achterom te kijken

Na Lac de l’Ascension kom je nog langs twee andere meren: Lac d’Escur. Hoewel kleiner, zijn deze meren net zo mooi. Misschien wel mooier. Daarna volgt een steile klim naar de Collet du Peyron. Vergeet niet om hier achterom te kijken, want het uitzicht op de verschillende meren is schitterend. Vanaf de Collet du Peyron volgt een lange afdaling tot je weer terugkomt op het karrespoor.

Vergeet niet achterom te kijken

Tip voor mountainbikers

Zeer ervaren mountainbikers met veel enduro-ervaring in de bergen kunnen deze tocht ook op de MTB ondernemen. Het beste is om eerst naar de Collet du Peyron te klimmen en vervolgens af te dalen richting Lac de l’Ascension.

Een geweldige (maar pittige) mountainbike afdaling

Waarom ik dit een aanrader vind

Je loopt door verschillende valleien met diverse ecosystemen. Zo kom je prachtige Alpenweides, mooie bergmeertjes, kalkplaten en rotspartijen tegen. Ook de bergmeren zijn van ongekende schoonheid. Omdat je door verschillende valleien loopt, heb je steeds wisselende uitzichten, wat de wandeling korter doet aanvoelen dan hij werkelijk is.

Ochtendgloren bij het meer
Lac de l’Ascension en de melkwaeg

Wandeling in een notendop

Totale afstand: 14 kilometer
Hoogtemeters: 800

Pluspunten van de wandeling

  • Veel verschillende landschappen en een rijke biodiversiteit
  • Enorme bloempracht
  • Prachtige bergmeren

Nadeel van de wandeling

  • Een lange onverharde weg om bij de parkeerplaats te komen
Op de Collet du Peyron
Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren