Warm zomerweer en twee (iets) mindere momenten

Roel
Heerlijk Alpenweer in Schröcken am Arlberg (A)

De Alpen hebben het juk van extreme wisselvalligheid definitief van zich afgeschud. Deze week is het vaak mooi, zonnig en warm zomerweer met in de middag een lokale onweersbui. Alleen morgen (dinsdag) en in het weekend is het tijdelijk natter.

Mooi vakantieweer

Nu de vakanties in de meeste Europese landen zijn begonnen, zijn de Alpen een geliefde plek om naartoe te gaan. Het is er veel minder heet dan in Zuidoost-Europa (in het Roemeense Kogalniceanu aan de Zwarte Zee was het vanoachtend om 9.00 uur al 32 graden!), maar wel warmer dan bij ons. Deze week ligt de temperatuur in de Alpenlanden gemiddeld tussen 26 en 34 graden. Prima weer om te kunnen zwemmen maar ook om de bergen in te trekken, waar het uiteraard een paar graden koeler is.

De Alpen vertoeven de komende dagen in een relatief warme sector boven Europa, wat in feite een uitloper is van het hittebastion boven de Balkan. Daar ligt de temperatuur op 1500 meter tot wel 12 graden boven het langjarig gemiddelde. In de Alpen is het 4 tot 8 graden warmer dan gemiddeld. In Oostenrijk is het het warmst.

Temperatuurafwijking op 1500 meter t.o.v. het langjarig gemiddelde (aanstaande donderdag):

Soms een bui

Een aantal dagen zal het ook helemaal droog blijven, zeker in de Franse Alpen, maar helemaal stabiel is het natuurlijk niet. Zoals bijna altijd in de zomer kan er zich door de opbouwde warmte in de middag een onweersbui ontwikkelen, maar die (lokale) buien mogen de pret niet drukken. Iets meer buien kunnen er morgen (dinsdag) en op zaterdag of zondag vallen. Die hangen samen met de instroom van tijdelijk minder warme lucht. Bij het verdringen van warme lucht ontstaat altijd wat meer energie waardoor er op meer plaatsen buien kunnen vallen.

De Franse Alpen hebben daar als eerste mee te maken, maar waarschijnlijk gebeurt dat vanavond en vannacht al waardoor je er met buitenactiviteiten weinig last van zult hebben. Dinsdag hebben vakantiegangers in Zwitserland, Oostenrijk en Italië er wat meer last van. In het weekend gebeurt dit nog een keer, maar de timing van de buien is nu nog niet precies bekend. Maar daar tussenin zitten dus veel zonnige momenten en fijne temperaturen.

Volop zon op de Seiser Alm in Italië
Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren