Hoeveel gewicht kunnen kinderen in hun rugzak dragen

Rogier
Elke leeftijd zijn eigen maat rugzak

Wandelen is een fantastische manier om tijd door te brengen met je kinderen en hen de natuur te laten ontdekken. Het is echter cruciaal dat het plezier niet wordt verpest door een te zware rugzak. Kinderen houden van spelen, ravotten en zijn minder in staat om even door de pijngrens heen te bijten als volwassenen.
In dit blog een aantal tips voor het zelf laten sjouwen van spullen door je eigen kinderen.

Wacht tot kinderen zelf willen dragen

Kinderen ontwikkelen hun interesse in wandelen en het dragen van een rugzak op verschillende leeftijden. Forceer niets; wacht totdat je kind zelf aangeeft dat het wil proberen een rugzak te dragen. Dit kan hun enthousiasme voor het wandelen vergroten en zorgt ervoor dat ze zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen spullen.

Verplicht kinderen tot niets

Druk om een rugzak te dragen kan het plezier van wandelen snel bederven. Verplicht kinderen daarom nooit om iets te dragen als ze dat niet willen. Het is belangrijk dat wandelen een positieve ervaring blijft, zonder dat het een zware last wordt.

Kinderen moet kunnen blijven klauteren en ravotten

Wees bereid om de rugzak over te nemen

Tijdens langere wandelingen kan het voorkomen dat je kind moe wordt. Wees dan bereid om de rugzak van je kind over te nemen. Dit zorgt ervoor dat het wandelen plezierig blijft en voorkomt overbelasting. Het is een goed idee om altijd wat extra ruimte in je eigen rugzak vrij te houden voor het geval je de spullen van je kind moet overnemen.

Het Gewicht: 10-15% eigen lichaamsgewicht Is de max

Zoals eerder genoemd, is het maximale gewicht dat een kind in zijn rugzak zou moeten dragen 10-15% van hun eigen lichaamsgewicht. Voor een kind van 30 kilo betekent dit een rugzak van maximaal 3 tot 4,5 kilo. Dit is niet veel, en met een fles water, wat snacks en misschien een lichte jas, bereik je dit gewicht snel. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over wat echt noodzakelijk is om mee te nemen en wat eventueel achterwege kan blijven.

Grote rugzak voor mama en voor Max (5) een rugzak met zijn knuffel die meekijkt

Kinderrugzakken zijn niet ontworpen voor zware lasten

Het is ook belangrijk om te weten dat kinderrugzakken vaak niet zijn ontworpen om zware lasten te dragen. Ze missen vaak de stevige heupbanden en rugondersteuning die volwassen rugzakken wel hebben. Dit betekent dat het gewicht voornamelijk op de schouders en rug van het kind drukt, wat bij te zware belasting voor ongemak en zelfs blessures kan zorgen. Kies daarom altijd voor een rugzak die past bij de grootte en het gewicht van je kind en zorg ervoor dat deze niet overbeladen wordt.

Wat kan er in de rugzak van je kinderen?

Laat de kinderen geen zware spullen dragen. Het eten en drinken gaat bij ons bij de ouders in de rugzak, net als de tent en andere zware spullen. Mijn dochter van tien draagt sinds dit jaar haar eigen slaapzak, donsjack en kleding. Mijn zes jarige zoon houdt het voor nu bij zijn knuffel, wat licht speelgoed, wat water en zijn verrekijker. Als je je kinderen mee wilt nemen met wandelen en je wilt het leuk houden, dan moet je bereid zijn om zelf zware rugzakken te dragen. Zie het als een investering in de toekomst.

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren