De zomer is nu echt op stoom gekomen. In de Zuid-Alpen is nu al lokaal sprake van een hittegolf en de komende dagen kunnen er steeds meer gebieden aan het lijstje worden toegevoegd. Het wordt namelijk nog iets warmer, totdat in het weekend de ergste hitte wordt verdreven met lokaal flinke onweersbuien.
Eindelijk is de hogedruk die zo lang boven de oceaan bleef hangen doorgeschoven naar het Europese vasteland. Dat betekent dat we verlost zijn van de westenwinden en hun matigende invloed op de temperatuur. De komende dagen staat er veelal weinig wind waardoor de lucht steeds verder kan opwarmen. Wat meehelpt is dat we in de klimatologische piekperiode zitten; gemiddeld genomen is het nu zo’n beetje het warmste van het hele jaar. Noord-Europa is al over het hoogtepunt heen, terwijl de kuststroken in Zuid-Europa onder invloed van het zeewater pas in augustus hun warmste dagen hebben. In de Alpen en bij ons is het ongeveer nu.
Dit jaar volgt de natuur die klimatologie heel aardig. Komende week belooft de voorlopig warmste week van het jaar te worden in de Alpen. Gisteren noteerde het Noord-Italiaanse Meran in Zuid-Tirol al 35,4 graden en er volgen nog meer bloedhete dagen. Heet in het de dalen welteverstaan, hogerop is het natuurlijk veel beter uit te houden en is het heerlijk om te wandelen of fietsen.
De nulgradengrens ligt de komende dagen rond de 4500 meter. Dat is ook voor de zomer erg hoog, wat betekent dat de gletsjers daar wel onder te lijden zullen krijgen. De vele sneeuw van afgelopen winter zal na deze week (voor zover al niet gebeurd) grotendeels weggesmolten zijn. Nu nog liggen we enigszins voor op vorig jaar, maar dus niet meer lang. Hieronder een beeld van de Mittelbergferner in het Oostenrijkse Pitztal, vorig jaar en nu.
Daarmee zijn de gletsjers terug bij af. Om de smeltschade aan het ijs straks enigszins te beperken zou er een koele nazomer en herfst moeten volgen met geregeld sneeuw, waardoor het ijs weer een beschermend sneeuwlaagje krijgt.
Terug naar deze week. Behalve dat het warm wordt zal het met de onweersbuien de eerste dagen erg meevallen. Rond het midden van de week (woensdag/donderdag) is de kans op een bui wat groter en dat geldt ook voor het weekend. Dan stroomt er een fractie koelere lucht binnen wat gepaard gaat met meer en actievere onweersbuien. Zo ver is het nu nog niet. Eerst kunnen vakantiegangers genieten van prachtig zomerweer.