Nog volop warmte en hitte deze week

Roel
Een zomerse ochtend in Mayrhofen (A)

Nog zeker zes dagen is het warm tot heet in de Alpen. En misschien wordt de afkoeling die daarna wordt berekend ook wel weer afgezwakt. Het is duidelijk dat de Alpen het matige voorjaar in razendsnel tempo hebben weggepoetst. Uitstekend voor de vakantiegangers, maar met grote gevolgen voor de gletjers waarvoor het er aanvankelijk best goed uitzag.

Hoge vorstgrens

Afgelopen weekend zagen we al een extreem hoge vorstgrens van boven de 5.000 meter. Langdurig dooide het tot op de hoogste Alpentoppen, inclusief de Mont Blanc. Daarvóór was het natuurlijk ook al warm. De Mallory gletsjer vlakbij de naastgelegen Aiguille du Midi verloor op een hoogte van 3.800 meter een meter ijs in een maand tijd. En in Oostenrijk werd in het hooggebergte gisteren de warmste augustusdag ooit gemeten genoteerd. Op de Brunnenkogel (3.437m, Pitztaler Gletscher) werd het 15,7 graden. Nooit eerder werd in augustus boven de 3000 meter de grens van 15 graden overschreden.

De Grossglockner met de afkalvende Pasterze (gletsjer)

Door het warme weer is het donkerkleurige gletsjerijs op veel plaatsen weer tevoorschijn gekomen. Dit reflecteert het zonlicht veel minder dan wanneer er sneeuw op ligt, dus het smelten gaat de komende weken waarschijnlijk extra snel.

Warme week met lokaal onweer

De temperaturen gaan deze week in ieder geval niet helpen. Het blijft tot in het weekend zeer warm in het hele Alpengebied. Wel erg fijn natuurlijk voor de vele vakantiegangers, want die plakken er gewoon nog een heerlijke vakantieweek aan vast. In de dalen komt de temperatuur veelal uit boven de 30 graden. Zoek je verkoeling, dan zijn er talrijke meertjes om van te genieten of je gaat simpelweg de hoogte in. Het is dan ook heerlijk wandelweer in de bergen.

Houd wel rekening met een onweersbui. Die zijn lokaal maar kunnen fors uitpakken. Het afgelopen weekend waren die buien er maar weinig door een hogedrukgebied dat vooral op hoogte sterk ontwikkeld was. Deze week wordt die kans iets groter, al gebeurt dat meestal pas in de loop van de middag en avond als de zon de berghellingen flink heeft opgewarmd en de stapelwolken beginnen uit te groeien. Tot een uur of drie is het gewoon genieten van op en top zomerweer.

Zoek het hoog genoeg op voor verkoeling, zoals hier in Wildkogel/Neukirchen am Grossvenediger (A)

Meer onweer

In de loop van het weekend gaan er op meer plekken onweersbuien vallen. Dat komt doordat koelere lucht probeert binnen te stromen. Of dat helemaal lukt moeten we afwachten. We zagen de afgelopen dagen dat de berekende afkoeling telkens werd uitgesteld.

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren