5 prachtige fietstochten onder de rook van de Izoard en de Galibier

Rogier

In de Zuid-Franse Alpen vind je talloze beroemde bergcols. Denk aan de Galibier, de Izoard en de Agnel, allemaal op fietsafstand van Briançon. Deze cols zijn dankzij de Tour de France berucht en beroemd. En dat is in de zomer goed te merken: veel fietsers en motorrijders maken de klim er niet bepaald rustiger op. Als jij juist de rust zoekt, maar toch wilt genieten van een mooie klim, heb ik een aantal tips voor je in deze omgeving. Deze kun je doen nadat je de beroemde cols hebt bedwongen, of juist ervoor. En ik heb zo’n vermoeden dat je op deze klimmen extra zult genieten.

Ceillac

Misschien wel de mooiste geheime tip van dit deel van Frankrijk. Een prachtige weg naast een mooie rivier, met fijne (en steile) haarspeldbochten en een gezellig dorpje bovenin waar je lekker kunt eten en drinken. En als dit niet genoeg voor je is, kun je nog verder het Cristillan-dal in klimmen. Deze klim is een echte aanrader, en de afdaling is fantastisch!

Gros

Boven Guillestre ligt een enorme rotswand waarin een steile weg is uitgehouwen. Een schitterende klim op de fiets met een verbluffend uitzicht op Mont-Dauphin en de Guil-rivier. Een klim die je zeker moet doen als je in de buurt bent, en vaak heb je hier het rijk alleen, afgezien van de geiten op de weg.

Les Escoyères

Onbekend, kort, maar met maar liefst 28 haarspeldbochten. Je rijdt op de weg van de Izoard als je deze afslag neemt, en vanaf dat moment ben je alleen. Het is steil en zwaar, maar een prachtige klim die je als bonus in je rondje Izoard kunt opnemen, als je benen het aankunnen.

Route de Mikéou vanuit Réotier

Een zware en steile klim met een prachtig uitzicht op Mont-Dauphin, de Guil en de Durance, die hier samenkomen. Deze klim is niet te onderschatten, en het leuke is dat je hier, in tegenstelling tot andere beklimmingen, grotendeels een andere afdaling kunt nemen dan de klim. Een van mijn favoriete beklimmingen in deze regio.

Entre les Aygues

De klim boven Vallouise naar Entre les Aygues is niet voor fietsers die bang zijn voor slecht wegdek. Maar als je dat aandurft, is dit een van de mooiste beklimmingen in het Vallouise-dal. Je rijdt hier recht het Écrins-massief in over een smalle en zeer steile weg. Het uitzicht is adembenemend, met de kabbelende rivier de L’Onde, de hoge bergtoppen van de Bonvoisin, en om je heen fladderen de mooiste vlinders en bloeien de kleurrijkste bloemen. Een absolute aanrader! Wees wel voorzichtig tijdens de afdaling, want die is niet makkelijk.

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren