Dit zijn de (ongeschreven) wandelregels

Rogier

Hoewel er geen universele wandelregels zijn zijn er wel enkele basisprincipes die je in acht moet nemen. Elk wandelgebied kan bovendien zijn eigen specifieke regels hebben. Deze regels zijn ervoor om de natuur te beschermen en et wandelen voor iedereen prettig te houden.

Blijf op de wandelpaden

Het kan verleidelijk zijn om van de paden af te wijken, maar door op de paden te blijven, voorkom je erosie en bescherm je de flora en fauna. Als je door privéterreinen loopt, zorg er dan voor dat je hekken of poorten die je opent, weer goed sluit om te voorkomen dat vee ontsnapt.

Neem al je afval mee

Om de natuur te behouden, moet alles wat je meeneemt, ook weer met je terug. Gebruik lichte en compacte zakken of hoesjes om je afval gemakkelijk en netjes mee terug te nemen. Dit geldt ook (en zeker) voor wc-papier en zakdoeken; niemand wil wandelen in een ‘openbaar’ toilet. Lees hier meer over poepen en plassen in de natuur.

Houd honden aan de lijn… en soms is het beter om ze thuis te laten

Om te voorkomen dat je wilde dieren verstoort of hun voortplanting verstoort, is het verstandig om je hond aan de lijn te houden. Andere wandelaars zullen dit ook op prijs stellen, vooral degenen die bang zijn voor honden. Houd er rekening mee dat sommige gebieden, zoals nationale parken of natuurreservaten, geen honden toestaan, zelfs niet aan de lijn. Boetes kunnen flink oplopen. Daarnaast kan het ook voor je hond gevaarlijk zijn, vooral in de buurt van schaapskuddes die bewaakt worden door schaapshonden. Deze honden zullen niet aarzelen om jouw hond aan te vallen als ze deze als een bedreiging zien.

Verantwoord plukken tijdens het wandelen

Het is ten strengste verboden om beschermde plantensoorten te plukken. Voor andere soorten geldt dat je terughoudend moet zijn, zodat toekomstige wandelaars ook kunnen genieten van bloeiende landschappen. Wat paddenstoelen betreft, herinnert de ONF (Franse bosbeheerorganisatie) eraan dat het is toegestaan om ze te verzamelen voor eigen consumptie, maar dat commerciële verkoop strikt verboden is. Wat fruit betreft, mogen alleen gevallen vruchten worden geraapt. Voor bosbessen: let op, in sommige departementen zijn plukwerktuigen niet toegestaan. Informeer bij de lokale VVV naar de geldende regels.

Raak geen dieren aan en voed ze niet tijdens het wandelen

Sommige dieren kunnen misschien tam lijken of verlaten als ze jong zijn. Maar door ze aan te raken, verander je hun geur, waardoor hun ouders hen kunnen afwijzen. Door wilde dieren te voeden, verstoor je hun natuurlijke gedrag en loop je het risico dat ze afhankelijk worden of zelfs agressief gedrag ontwikkelen tegenover mensen. In sommige Amerikaanse parken bijvoorbeeld, is het niet ongebruikelijk dat eekhoorns voedsel stelen uit de rugzakken van wandelaars. Daarnaast kunnen dieren ziek worden van slecht voedsel en hierdoor overlijden. Kortom, wilde dieren moeten alleen worden geobserveerd om ‘wild’ te blijven.

Respecteer andere gebruikers

Mountainbikers, ruiters, jagers, wandelaars… We delen allemaal dezelfde paden. Laten we proberen om niet te veel lawaai te maken, zodat iedereen van de natuur kan genieten, en laten we beleefd blijven, zodat iedereen op zijn eigen manier van de bergen kan genieten

Zwem en pootjebaad niet in bergmeren

Bergmeren zijn extreem kwetsbaar daarom is het van groot belang dat je niet in dit water zwemt of pootje baadt. Waarom? Dat lees je hier.

Controleer de regelgeving voordat je een vuurtje maakt

Het onschuldig roosteren van marshmallows kan veranderen in een serieus gevaar, afhankelijk van de locatie en het seizoen. Controleer daarom altijd de geldende regelgeving. Probeer, indien mogelijk, gebruik te maken van plekken die al door andere wandelaars zijn gebruikt om sporen in het landschap te beperken. Bedenk dat een vuurtje dat maar een paar uur brandt, een langdurig litteken in de natuur kan achterlaten. Persoonlijk ben ik gestopt met het maken van vuurtjes in de wilde natuur; het is het gewoon niet waard.

Maak je zolen schoon

Zonder dat je het weet, kun je de biodiversiteit schaden door zaden of bacteriën uit andere gebieden onder je zolen mee te dragen, vooral na een verblijf in het buitenland. Dit kan desastreuze gevolgen hebben voor de lokale natuur.

Heb jij nog andere wandel-spelregels?

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reacties

3 months ago

Ik verblijf regelmatig in het lechtal bij de Hundenschule en mij is me daar verteld dat (mijn) hond gerust los mag en dat je hem dient aan te lijnen vanaf er vee is of andere personen …

Hutten , almen beheerders laten hun hond ook nagelnoeg altijd loslopen .

  • afdalen met aangelijnde hond is ook gevaarlijker ;-)
3 months ago

Zw Evert
Ook Boerenbond roept op honden aan de leiband te houden: “Parasiet in hondendrol kan miskraam veroorzaken bij koeien”
Na de boswachters vraagt nu ook Boerenbond van Oost-Vlaanderen om honden niet overal te laten loslopen. Mogelijke parasieten in de uitwerpselen van honden kunnen ervoor zorgen dat drachtige koeien hun ongeboren kalf verliezen. "

3 months ago

We hebben het hier over honden in de bergen , toch ?

Imho is de info die ik krijg van een erkende hondenschool in Oostenrijk betrouwbaarder dan die van de -wij blokkeren de wegen als we onze zin niet krijgen- Vlaamse maffia boeren bond , als het over honden in de (Oostenrijkse) bergen gaat …

In Vlaanderen laat ik mijn hond sowiso niet los lopen en in de bergen waar koeien staan ook niet .

Voor de rest hebben ze er in oostenrijk geen probleem mee meer nog als je naar een Alm gaat waar ze de koeien elken lopen hun Hond(en) daar geheid ook los ;-)

Los daarvan is het veiliger af te dalen als de hond los loopt op steile stukken

3 months ago

Het is daarenboven in de weinige open ruimte die Vlaanderen nog rest moeilijk en verboden om je hond los te laten zonder daar iemand mee te storen.

Reageren