Hitte neemt af, maar zomer houdt stand

Roel
Opkomende zon boven Courmayeur (ITA)

De komende dagen zal de hitte heel wat minder intens zijn dan we de laatste dagen gewend zijn, maar slecht mogen we het ook zeker niet noemen. Wel is er net als afgelopen week nu en dan een toenemende kans op onweer.

Noodweer

Laten we met dat onweer beginnen, want zoals aangekondigd nam de onstabiliteit het afgelopen weekend flink toe na een zeer warme periode. Dat resulteerde in maar liefst 90 mm regen in nog geen twee uur tijd boven het Oostenrijkse Sankt Anton. De beelden hebben we gezien. Goed om te vermelden is dat die 90 mm op de Galzig (berg) viel; Sankt Anton zelf registreerde maar 14 mm regen. Door de hoogteverschillen kwam al het water en puin echter in het dorp terecht. Ook de Silvretta Hochalpenstrasse in Montafon is getroffen door aardverschuivingen en rotslawines; deze weg blijft voorlopig dicht nadat hij eerder al vanwege noodweer moest worden afgesloten. De graafmachines werden ditmaal zelf begraven.

Silvretta Hochalpenstrasse tussen bocht 13 en 14. Foto: Ingrid Gutzwiller-Gfölner

Zeewater als energiebron

Dat het water van de Middellandse Zee extreem warm is zal niet meegeholpen hebben. De afgelopen dagen heeft de Middellandse Zee de hoogste temperatuur ooit gemeten bereikt (sinds het begin van de metingen in 1982). De gemiddelde oppervlaktetemperatuur lag op de ongelooflijke waarde van 28,15°C met veel gebieden warmer dan 30°C. Dit warmteoverschot is niets anders dan energie voor zware buien in de komende weken en maanden, als er weer een bel koele lucht over het zeewater strijkt. Of dat gebeurt moet blijken. Als Zuid-Europa onder een sterk hogedrukgebied komt te liggen kan deze energie niet benut worden.

Gem. zeewatertemperatuur afgelopen 7 dagen

Komende dagen

Het hoogtelaag dat verantwoordelijk was voor de buien van gisteren verplaatst zich nu naar de Balkan, waardoor de Alpen in rustiger vaarwater komen. Oostenrijk heeft vandaag nog wel last van regen, maar elders komt de zon al steeds meer tevoorschijn. Morgen belooft overal een mooie dag te worden, met een paar lokale onweersbuien. Woensdag heeft vooral Oostenrijk weer wat regen, en vanaf donderdag blijft het weer een paar dagen overwegend droog en zonnig. Ook de temperaturen mogen er best wezen, al liggen deze op een iets gematigder niveau dan afgelopen week. Op veel plaatsen in de dalen is het 25 tot 30 graden; in de Zuid-Alpen iets meer en zeker later in de week kan het opnieuw een stuk warmer worden.

In het Zwitserse Leysin klaart het al op
Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren