Snel je slaapmat opblazen met de Flextail Zero Pump, geweldig of gadget?

Rogier
Eenvoudig je trekkingmat opblazen

Al meer dan een jaar slaap ik, samen met mijn gezin, elke nacht buiten op een Thermarest Xlite Nxt mat. Zoals je hier kunt lezen, zijn dit fantastische matten. Maar omdat wij regelmatig met het hele gezin de bergen intrekken, was ik het zat om telkens met de pompzak op te pompen. En ging ik op zoek naar een elektriche pomp. Na veel matige recensies te hebben gelezen over de Thermarest pomp, besloot ik de Flextail Zero Plus pomp te bestellen, een klein pompje dat zo licht is dat het zonder excuses mee kan met ultra-light backpacken. Maar is deze pomp echt geweldig, of niet meer dan een gadget?

Opblaaszakken werken goed, maar het duurt lang

Veel moderne trekking luchtbedden worden opgeblazen met een opblaaszak. Dit werkt prima, maar het duurt best lang en is behoorlijk eentonig, vooral als je vier luchtbedden achter elkaar moet opblazen. Een kleine elektrische pomp biedt hier uitkomst. Gelukkig zijn er veel pompjes op de markt, maar veel van deze zijn groot, zwaar en hebben allerlei functies waar ik niet op zit te wachten als ik ze zelf omhoog moet sjouwen. Want ik heb geen extra lamp nodig (heb een prima hoofdlamp) en ook geen extra batterypack… Flextail heeft gelukkig een lichtgewicht pompje op de markt gebracht dat enkel en alleen pompt.

Oppompen met een Therm-a-Rest pomp-zak

Lichtgewicht, maar zeker geen 33 gram

Deze pomp weegt volgens Flextail zelf slechts 33 gram, maar dat is een beetje misleidend, want dat is zonder batterij (!) en het opzetstuk dat je nodig hebt om de pomp op je mat aan te sluiten. De mijne weegt, inclusief batterij en opzetstuk, 68 gram, wat nog steeds heel netjes is qua gewicht, maar wel meer dan het dubbele!

Aansluiten, aanzetten en je mat blaast op

Geschikt voor veel luchtbedden

Het pompje werkt met verschillende opzetstukken en is dus bruikbaar voor veel verschillende luchtbedden, en zeker niet alleen voor de Therm-a-Rest matrassen. Dit is een pluspunt ten opzichte van de Therm-a-Rest pomp, die alleen bruikbaar is voor matrassen van het eigen merk (en zeker twee keer zo duur is).

Werkt boven verwachting goed

En hoe werkt het in de praktijk? Nou, deze pomp gaat mee in de rugzak wanneer we met het hele gezin gaan bivakkeren. Want wat werkt dit goed! Aansluiten en een tiental seconden later is het matras goed opgepompt. Als je van heel hard opgepompte matrassen houdt, moet je misschien nog een klein beetje bijblazen met je mond, maar echt nodig is het niet. Met één batterij kun je ongeveer 20 keer een matras oppompen, meer dan genoeg voor verschillende bivaknachten achter elkaar.

Het beste is om de pomp in een tent te gebruiken

Gebruik de pomp wel in de tent

Gebruik de pomp wel in de tent, op een schone plek of ‘in de lucht’, want als je de pomp in het gras of op een stoffige ondergrond legt, zuigt deze gras en stof naar binnen, wat de levensduur van je pomp en mat niet ten goede komt. De beste methode is om je mat in de tent te leggen en het pompje daarop aan te sluiten.

Hoe lang gaat hij mee?

Ik gebruik deze pomp nu een paar weken en tot nu toe zonder problemen. Maar ik heb de pomp (en batterij) te kort gebruikt om echt de duurzaamheid te kunnen beoordelen. Volgend jaar horen jullie van mij!

Al met al?

Ga jij regelmatig de bergen in met moderne opblaasmatrassen? Dan is dit kleine pompje een absolute aanrader, ondanks dat het merk misleidend is over het gewicht. Voor nog geen 70 gram maakt deze pomp het opblazen van je luchtbed een stuk makkelijker.

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren