Nog een weekje zomer erbij

Roel
Mooi begin van de dag op de Eggalm in Tux (A)

Opnieuw beleven de Alpen een topzomer. Op zustersite wintersport.nl schreef mijn collega Henri al dat de zomer in Oostenrijk afstevent op een warmterecord. Met de verwachting van deze week erbij lijkt dat inderdaad (in ieder geval regionaal) te gaan gebeuren.

Warmere zomer(s) dan vroeger

Vorige week bedroeg de temperatuurafwijking van augustus in Oostenrijk +2,9 graden ten opzichte van het langjarig gemiddelde 1991-2020. Door de iets getemperde warmte zitten we nu op 2,8 graden, maar komende week loopt het verschil weer op. De zomer in zijn geheel, die klimatologisch tot en met augustus loopt, zal daardoor waarschijnlijk dik 2 graden warmer worden dan het langjarig gemiddelde. Zou je het oude klimaatgemiddelde (1961-1990) nemen, dan is de afwijking zelfs bijna 4 graden. Met andere woorden, koele zomers zoals we die vroeger kenden komen eigenlijk niet meer voor.

Donderdag is het in een groot deel van Europa op 1500 meter 8-12 graden warmer dan gemiddeld

Nieuwe bel warmte

De komende dagen dringt er een nieuwe een bel met zeer warme lucht vanuit Spanje op richting de Alpen, waardoor het fraaie vakantieweer nog even aanhoudt. Het heeft te maken met een hogedrukgebied dat vanaf de Atlantische Oceaan komt binnengeschoven en de komende dagen een groot deel van Europa zal bedekken. Koele lucht heeft daardoor geen kans meer en met de dagelijkse gang en de nog steeds krachtige zon kan het overdag flink opwarmen. Vandaag is het nog wel iets frisser met vooral in de zuidelijke Alpen enkele flinke buien, maar de komende dagen gaan we in veel dalen opnieuw richting de 30 graden en hoger. Ook in de bergen is het dan weer aangenaam vakantieweer.

Beperkte onweerskansen

De kans op onweer is deze week vrij klein maar wel aanwezig, houd daar dus rekening mee als je voor activiteiten de bergen intrekt. De grootste kans op een bui is in de loop van de middagen in de centrale en oostelijke Alpen te verwachten. In de Franse Alpen blijft het tot en met zaterdag waarschijnlijk zo goed als droog. Verder schijnt de zon volop. Al met al dus prima weer voor nog een weekje Alpen!

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reacties

2 months ago

Doe maar gewoon normale zomer. Koele zomers zitten we ook niet op te wachten.

Reageren