Getest: Lichtgewicht Tent Nemo Dagger 3-Persoons

Rogier
Getest: Nemo Dagger 3-Persoons

Als het even kan, slaap ik het liefst hoog in de bergen. De mooiste avonturen, avonden en nachten beleef ik ver in de wildernis. Voor zulke ervaringen is een goede tent onmisbaar, vooral als er kans is op regen of als je jezelf wilt beschermen tegen muggen en ander vliegend ongedierte. Omdat je alles zelf moet dragen, is een lichtgewicht tent van groot belang. Ik had al een goede twee- en vierpersoonstent, maar een lichtgewicht driepersoonstent ontbrak nog. Begin deze zomer heb ik de Nemo Dagger 3P aangeschaft. Na tientallen nachten buiten is het tijd voor mijn review.

Lichtgewicht

De Dagger 3-persoonstent weegt net geen 2 kilo, wat voor een echte driepersoonstent zeer licht is! Alleen de tent kom ik ook op mijn keukenweegschaal onder de 2 kilo uit. Met slim inpakken kun je zelfs nog wat gewicht besparen (geen landingzone, geen hoesje voor stokken etc) . Kies je er echter voor om, zoals wij, ook het grondzeil te gebruiken, dan wordt de tent iets zwaarder. Maar zelfs dan is 2 kilo voor een stevige driepersoonstent een groot pluspunt.

Een tentstok

Stevig

Storm, onweer, wind, regen, en hagel van 2 cm doorsnede… we hebben alles meegemaakt in deze tent, en hij heeft zich sterk bewezen. Het is weliswaar geen vierseizoenentent (veel sneeuw kan hij waarschijnlijk niet aan), maar het is een echte drie-seizoenen hooggebergte tent. Ook in de wind staat deze tent stevig, en ik heb zelden de scheerlijnen nodig gehad. De tent is daarnaast bijzonder waterdicht. Het Osmo-tentdoek is volgens Nemo vier keer beter waterafstotend dan conventioneel tentdoek. Nou zijn dat altijd een beetje losse kreten, maar een ding is zeker, deze tent kan zeer heftige regenbuien aan. Zelfs op een drassige ondergrond kwam er geen water door het grondzeil heen!

Eenvoudig op te zetten

Dun tentdoek

Om zowel stevig in de wind te staan als lichtgewicht te zijn, is lichte tentstof essentieel. Dit is geen enkel probleem voor het bovendeel van de tent, maar de onderkant voelt wel erg dun aan. Daarom gebruik ik, als mijn rugzak het toelaat, het bijpassende grondzeil. Ik weet namelijk niet zeker hoeveel slijtage deze tent kan verdragen op een rotsachtige ondergrond. Dat gezegd hebbende, heeft de tent nog geen enkele reden tot zorg gegeven.

Zonder buitentent is het heerlijk sterren kijken

Eenvoudig opzetten

De tent is zeer eenvoudig op te zetten. Je hebt een multidirectionele tentstok die je gemakkelijk opspant, waarna je de tent hieraan vastklikt. Bij mooi weer heb je de buitentent niet eens nodig, en kun je volop genieten van de sterren. Als het weer omslaat, klik je de buitentent er in een mum van tijd overheen. De gehele tent staat binnen enkele minuten.

Eenvoudige clips

Lekker ruim

De binnenkant is lekker ruim. Het is een echte driepersoonstent, mits je de rugzakken buiten laat, maar het past zeker. Met twee personen heb je zelfs veel ruimte. Kortom, eigenlijk zoals bij alle ultralichtgewicht driepersoonstenten. De handige opbergzakjes aan de zijkant maken het verblijf in de tent zeer comfortabel. Ook de ‘landing zone’ in de voortent, waarvan ik eerst dacht dat het een gimmick was, blijkt zeer handig om spullen in de voortent droog en schoon te houden.

Heerlijke lichtgewicht tent

Kortom… een toptent

Ik heb geen seconde spijt van de aanschaf van deze tent. De tent is te koop voor een adviesprijs van €689,00, maar als je goed zoekt, kun je hem zeker voor een lagere prijs vinden. Hoewel dit aan de prijzige kant is, vind ik het, gezien de kwaliteit van de tent, een redelijke investering die vergelijkbaar is met andere concurrerende modellen. Als je op zoek bent naar een goede lichtgewicht en serieuze tent, dan zit je met deze tent zeker goed!

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren