Onweerachtig en nog steeds warm

Roel
In Grossarl (A) is het nog steeds heerlijk wandelweer

We breien er nog gewoon een warme week aan vast in de Alpen. In de oostelijke helft van Oostenrijk wordt het zelfs extreem warm met op sommige plaatsen in de middag zo’n 35 graden. Toch kan er ook een onweersbui vallen en in de loop van de week kunnen die grootschaliger en ook heviger uitpakken. Loopt de zomer op zijn laatste tenen?

Hete zomer

Wie mijn weerberichten gevolgd heeft, zal het niet verbazen dat ook deze zomer als extreem warm de boeken in gaat. Kijken we naar de cijfers dan was het in bijna alle Alpenlanden een van de warmste zomers ooit gemeten. In de Oostenrijkse bergen was alleen 2003 en 2019 nog warmer in 258 jaar meetgeschiedenis; in het midden en oosten van Zwitserland was het de op twee na warmste zomer sinds het begin van de metingen (in 1864); en in Zuid-Tirol was het de op drie na warmste zomer (sinds 1850).

De grafiek met de temperatuurafwijking van de zomers in Oostenrijk sinds 1767 laat weinig aan de verbeelding over. De zomers worden alsmaar warmer:

Ook deze week nog warm

Deze week blijft het warm, vooral in de oostelijke Alpen. Twee hogedrukgebieden boven Scandinavië en de Atlantische Oceaan maken verbinding met elkaar waardoor de wind uit het zuiden tot oosten gaat waaien. Koele oceaanlucht maakt hierdoor geen kans om tot de Alpen door te dringen. Wel wordt de lucht geleidelijk onstabieler, mede onder invloed van een lagedrukgebied in de hogere luchtlagen dat zich afsplitst en boven Frankrijk komt te liggen. Hierdoor neemt de kans op onweersbuien toe, zeker in de westelijke en zuidelijke Alpen. Daar ligt de temperatuur ook het laagst met in de dalen nog zo’n 20 tot 25 graden. Vooral donderdag kan een erg natte dag worden in de Franse en West-Italiaanse Alpen. Het noorden en oosten van Oostenrijk houdt het het langst droog en nog zeer warm (maxima boven de 30 graden), al neemt ook hier de kans op een onweersbui toe.

In o.a. Livigno kunnen er in de loop van deze week forse onweersbuien vallen

Het is de vraag hoe lang dit thermisch gezien nog goed gaat. Meerdere modellen opteren begin volgende week wel degelijk voor de instroom van koelere zeelucht en dan kan het even afgelopen zijn met het zomerweer. Of het inderdaad zover komt moet blijken, we hebben nog even te gaan.

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren