Opdrogen met een mooie herfstweek

Roel
De sneeuw smelt, de zon komt terug

Ik heb denk ik niks teveel gezegd. Het is tot een extreme sneeuw- en overstromingssituatie gekomen in en rond de Oostenrijkse Alpen. Gelukkig is het einde in zicht en komt de zon weer tevoorschijn.

Extreme neerslag

Sinds afgelopen donderdag is er langs de oostelijke Alpenrand op sommige plaatsen meer dan 300 mm neerslag gevallen. Talloze regenrecords zijn gesneuveld en dat leverde ook veel ellende op. In de bergen gaf het echter ook sneeuwpret en mooie plaatjes. Het is aan de lage sneeuwgrens te danken - soms sneeuwde het beneden de 1000 meter hoogte - dat de catastrofe niet nog veel groter is uitgepakt. Bij een hoge sneeuwgrens was alle neerslag in een keer naar beneden gestroomd met alle gevolgen van dien; nu gaat het vertraagd.

Vandaag valt er nog veel regen aan de noordkant van de Alpen. In delen van Tirol en Salzburg is op nieuw 60-90 mm mogelijk. Sneeuwen doet het nu pas vanaf zo’n 2000 meter waardoor er lokaal weer overlast gaat ontstaan.

Mooie week

Gelukkig is morgen gedaan met het slechte weer. Een hogedrukgebied boven Noord-Europa zorgt voor een droge oostelijke stroming waarmee veel drogere lucht wordt aangevoerd. De zon doet goede zaken en de temperaturen herstellen zich flink. Zaten we de afgelopen dagen ruim 10 graden onder het langjarig gemiddelde, vanaf woensdag zitten we weer rond normaal.

Daardoor zal de sneeuw op veel plaatsen weer wegsmelten, alleen boven de 2000 meter blijft het voorlopig nog oppassen voor sneeuwvelden en glibberige paden. Houd de komende dagen ook rekening met natte sneeuwlawines die nog kunnen afgaan, dus ga niet onvoorbereid de bergen in!

Deze week zal de meeste sneeuw weer verdwijnen

Het mooie weer gaat samen met een kleine kans op een bui in de loop van de middag, maar het zijn geen grote hoeveelheden. Vanaf zondag neemt de kans op een bui wel toe en schakelen we mogelijk over op wisselvalliger weer, al zijn de details daarvan nog niet bekend.

We kunnen weer gaan denken aan mountainbiken in de bergen
Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren