Bijzondere winnaar Oostenrijkse webcam-awards

Edo
Beeld: Hadi

Wie graag naar webcambeelden van de Alpen gluurt in z’n vrije uurtjes doet dit hoogstwaarschijnlijk middels een van de livestreams van Feratel. Voor de zevende keer nodigde dit Oostenrijkse mediabedrijf panoramaliefhebbers uit om te stemmen op de mooiste panorama’s van Oostenrijk en Zwitserland. In totaal werden er 25.456 stemmen uitgebracht, verdeeld over 259 cameralocaties in het feratel Panorama-netwerk. De winnaars zijn inmiddels bekend met een opvallende eerste plek bij de Oostenrijkse ‘Zomerparadijs’-categorie.

Van weersinformatie tot inspiratie

Meer dan 11.000 panoramaliefhebbers hebben uiteindelijk een keuze gemaakt. In Oostenrijk waren 184 cameralocaties beschikbaar voor selectie in de categorieën ‘Wintersprookje’, ‘Zomerparadijs’ en ‘Hoogvlieger’. In Zwitserland streden 73 cameralocaties om de felbegeerde prijs. “Met de feratel PanoramaAward eren we de diversiteit en schoonheid van ons vaderland en maken we deze zichtbaar voor de hele wereld. Panorama’s bieden actuele weersinformatie, maar ook pure emotie en authentieke inspiratie”, legt CTO Ferdinand Hager van feratel media technologies uit.

Riederalp – Moosfluh Bergstation: winnaar van de Zwitserse categorie

Winnaars PanoramaAwards

De top 5 per categorie in één oogopslag:

Categorie Zomerparadijs – Oostenrijk

  1. Salzburg
  2. Innsbruck
  3. Hinterriß – Karwendel
  4. Wien
  5. Bregenz

Categorie Hoogvliegers – Oostenrijk

  1. Ischgl
  2. Bad Gastein
  3. Filzmoos
  4. Saalbach
  5. Großarl

Categorie Wintersprookje – Oostenrijk

  1. Tiroler Zugspitzbahn Ehrwald
  2. Galtür
  3. Dachstein
  4. Zell am See
  5. Obertauern

Landcategorie Zwitserland

  1. Riederalp – Moosfluh Bergstation
  2. Grindelwald – First
  3. St. Moritz – Muottas Muragl
  4. Scuol – Scuol-Schlivera
  5. Brülisau – Hoher Kasten
De tuinen van Slot Mirabell in Salzburg: winnaar van de ‘Zomerparadijs’-categorie

De survival kit van een typische bergwebcam

Terwijl Ehrwald, Ischgl en Riederalp voor het eerst de eerste plaats behaalden in hun categorie, won Salzburg, met zijn uitzicht over de tuinen van Slot Mirabell, voor de vijfde keer de titel ‘Zomerparadijs’. Dus geen berglandschap, maar een stadstuin! Je zou bijna medelijden krijgen met zijn concurrenten, want zo’n stadswebcam heeft het maar makkelijk ten opzichte van de bikkelbergcams. Deze staan vaak op plekken waar de wind loeit, de temperatuur diep onder nul zakt en sneeuw horizontaal tegen het glas beukt. Toch houden ze het vol – 24/7 beelden streamen voor nieuwsgierige bergliefhebbers, zoals jij en ik. Hoe doen ze dat?

1. Behuizing: robuust en weerbestendig
De webcam zelf zit in een water- en stofdichte behuizing (IP66 of hoger). Vaak is dat een metalen of kunststof kast met een verwarmde lenskap, zodat sneeuw en ijs er niet aan blijven plakken. Die kap is meestal ook anti-condens.

2. Verwarmingselementen
Er zit vaak een mini-verwarming in de behuizing om te voorkomen dat de lens of elektronica bevriest. Dit zorgt er ook voor dat condens binnenin geen kans krijgt, wat je anders met mistige beelden zou merken.

3. Stroomvoorziening: zonnepaneel of kabel

  • In de buurt van skigebieden zijn ze vaak aangesloten op het lokale stroomnet.
  • Op afgelegen toppen gebruiken ze zonnepanelen met accu’s voor opslag, of soms zelfs kleine windturbines als back-up.
    Veel webcams hebben bovendien een noodstroomvoorziening, zodat ze nog even doorgaan bij een stroomuitval.
Een bergwebcam heeft een water- en stofdichte behuizing

4. Verbinding met de buitenwereld
Beelden worden meestal via mobiel internet (4G/5G), glasvezel of een satellietverbinding verzonden. In de Alpen kiezen ze vaak voor het stabiele glasvezelnetwerk bij bergstations of gebruik van richtantennes.

5. Automatisch onderhoud
Sommige webcams draaien automatisch in een bepaalde hoek of hebben een interval-rondje over verschillende richtingen. Ook hebben sommige high-end webcams een lensreinigingsmechanisme, zoals een wisser of luchtpompje dat sneeuw en vuil wegblaast.

6. Slimme software
Met software kunnen beheerders:

  • Inzoomen op specifieke gebieden
  • Tijdslijnen maken (zoals ochtend versus middagzicht)
  • Storingen op afstand detecteren
  • Camera’s herstarten
Edo
komt in de winter met mach 10 de bergflanken omlaag maar in de zomer neemt hij zijn tijd, bijvoorbeeld met een wandeling of e-biketocht.

Reageren