Smeltende permafrost maakt bergwandelingen riskanter

Edo
Puinlawine boven Gältur

De permafrost in het hooggebergte smelt door de stijgende temperaturen, waardoor rotsen en flanken steeds instabieler worden. Dit leidt tot gevaarlijke situaties en maakt bergtochten riskanter. Een recente rotsverschuiving op de Fluchthornberg in Oostenrijk is zo’n gevolg van smeltende permafrost. Dit probleem zal naar verwachting niet beperkt blijven tot de Silvrettagroep in Tirol, maar zich ook elders voordoen. Bergtochten in het hoogalpiene gebied worden daardoor gevaarlijker.

Onbegaanbare bergtoppen

Het smelten van de permafrost veroorzaakt extra destabilisatie, vooral wanneer gletsjers als steunmuren fungeren. Door het smelten van gletsjers verdwijnt deze ondersteuning en kunnen rotsen afbreken. Het terugtrekken van gletsjers creëert gebieden met een verhoogd risico op steenslag. Berggidsen ervaren al de gevolgen van deze veranderingen en moeten hun routes al vaak opnieuw plannen. Sommige bergtoppen zijn in de zomermaanden zelfs onbegaanbaar geworden vanwege het gevaar van steenslag. Het voortschrijdende smelten van gletsjers vergroot ook het gevaarpotentieel, aangezien de sneeuwlaag sneller smelt en gletsjerspleten eerder zichtbaar worden.

Risicoberekening

Om de gevolgen van de klimaatverandering in de gaten te houden, worden er onderzoeken uitgevoerd in alpiene gebieden. Bijvoorbeeld op de Kitzsteinhorn in Oostenrijk, waar wetenschappers met behulp van boorgaten en seismische metingen de temperatuur en beweging van gesteente in de gaten houden. Deze observaties hebben aangetoond dat het gesteente zijn stabiliteit verliest wanneer de permafrosttemperatuur stijgt. Het begrijpen van deze processen is essentieel om mogelijke berg- en rotsverschuivingen te voorspellen. Het inschatten van het risico op berg- en rotsverschuivingen blijft echter een uitdaging. Bestaande risicokaarten houden meestal alleen rekening met de gevolgen van dergelijke gebeurtenissen en niet met de waarschijnlijkheid ervan. Er is meer onderzoek nodig om dit probleem aan te pakken, vooral omdat het aantal rotsverschuivingen naar verwachting zal toenemen. Het identificeren van gevaarlijke zones en het plannen van maatregelen voor risicobeheer zijn mogelijke benaderingen om de waarschijnlijkheid en het potentieel gevaar in te schatten.

Goede voorbereiding

De Oostenrijkse Alpenvereniging benadrukt het belang van een goede voorbereiding en het raadplegen van verschillende informatiebronnen, zoals wandelportalen en webcambeelden, om de actuele omstandigheden in berggebieden te beoordelen. Berggidsen en bergbeklimmers moeten zich bewust zijn van de toenemende instabiliteit en zich goed voorbereiden op bergtochten.

Edo
komt in de winter met mach 10 de bergflanken omlaag maar in de zomer neemt hij zijn tijd, bijvoorbeeld met een wandeling of e-biketocht.

Reageren