Ga gravelbiken op de onderscheiden paden van de Savoie Mont Blanc

Hugo
Beeld: montagnicimes.com

Gravelbiken is de laatste jaren rap populair geworden. En waarom ook niet? Het is een ideale tussenvorm tussen wegwielrennen en mountainbiken en het geeft je de mogelijkheid om offroad tracks te pakken die te ruw zijn voor je gewone dunnebandenracefiets, maar niet technisch genoeg zijn voor een mountainbike. En er zijn nu dus ook vakantieregio’s die zich zijn gaan toeleggen om het voor de gravelbiker zo mooi mogelijk te maken, zoals de Franse Alpenregio Savoie Mont Blanc.

Een erkenning voor de kwaliteit van de gravelbikepaden

In het Pays des Aiguilles d’Arves, onderdeel van de regio Savoie Mont Blanc, heeft als eerste gebied in Frankrijk het label ‘Rando Gravel’ gekregen. Dit label van de Franse wielerbond, heeft Pays des Aiguilles d’Arves gekregeven vanwege de aanleg van bewegwijzerde grindroutes met een aangegeven moeilijkheidsgraad van 1 tot 10. Vanuit Saint-Jean-de-Maurienne heb je toegang tot de verschillende bergpassen van de regio. Daarnaast start in Albiez een speciaal circuit voor de gravelbiker.

Beeld: montagnicimes.com

Tien routes voor gravelbikers en één ultratour

Er zijn gravelroutes uitgezet op een groot aantal bergen in de regio. Bergen met namen die je waarschijnlijk kent van het wegwielrennen en de Tour de France. Namen als de Croix de Fer en de Madeleine, maar ook minder bekende ‘goden’ als de Chaussy, Confrérie en Mollard. En dus routes voor meer én minder ervaren gravelbikers. En als je ‘uitdaging’ op een iets andere manier definieert dan anderen, dan is de Ultra Gravel Tour des Alpes waarschijnlijk wel wat voor jou. Op meer dan 460 kilometer pak je bijna 14.700 hoogtemeters en beklim je niet minder dan 15 passen…

Beeld: savoie-mont-blanc.com

Ook voor wegwielrenners is er genoeg te doen in Savoie Mont Blanc

Zoals je al begreep zit er veel wielergeschiedenis in deze hoek van de Franse Alpen. Dus ook als je gewoon met je wegfiets op zomervakantie gaat, dan zijn er genoeg uitdagingen te vinden naarst de Croix de Fer en de Madeleine. Wat dacht je van de Glandon, de Galibier, of de l’Iseran (een van de hoogste bergpassen van de Alpen).

Hugo
Zijn wieg stond in de Limburgse Alpen, waardoor zijn liefde voor het overwinnen van hoogteverschillen en weidse panorama’s er al vroeg inzat. Het liefst doet hij dit op de fiets of met wandelschoenen aan.

Reageren