De top-10 plekken in Nederland, België en West-Duitsland om aan je berggevoel te werken

Hugo

Ook al heten de Lage Landen niet voor niets zo, toch is er ook genoeg te genieten in onze omgeving voor bergsportliefhebbers. Zeker nu het buitensportseizoen langzaam maar zeker uit zijn winterslaap aan het komen is, is het goed om eens te kijken naar wat onze eigen omgeving te bieden heeft. Zo kun je alvast een beetje in de sfeer komen én alvast wat conditie opbouwen voor als de bergsportzomer in al zijn hevigheid losbarst.

1. Het Limburgs Heuvelland

Natuurlijk met afstand het bekendste en (zegt de Chauvinist) mooiste plekje van Nederland om aan je berggevoel te werken. Niet in de laatste plaats omdat het het meest heuvelachtige gebied van Nederland is, met glooiende heuvels, groene valleien en schilderachtige dorpjes zoals Valkenburg of (what’s in a name) Klimmen. Het hoogste punt van Nederland vind je hier, maar het is ook het strijdtoneel van de enige wielerklassieker van Nederland: de Amstel Gold Race. Bij SnowWorld Landgraaf kun je daarnaast klimmen en klauteren in de Adventure Valley, één van Europa’s grootste outdoor klimparken.Of naar beneden glijden op 1000 meter aan ziplines. Als alternatief kun je de Alpine Coaster rodelbaan nemen en met een snelheid van 45 kilometer per uur terug naar beneden suizen. Dichter bij de Alpen ga je in Nederland écht niet komen.

Wil je weten waar je het beste aan je klimbenen kunt werken in Zuid-Limburg? Daar schreven we eerder dit artikel over!

2. De Belgische Ardennen

De Belgische Ardennen is een paradijs voor liefhebbers van buiten- en bergsporten. Met zijn heuvelachtige landschap, uitgestrekte bossen, kabbelende rivieren en rotsachtige terrein heb je talloze mogelijkheden voor avontuurlijke activiteiten. Wandelaars genieten van een netwerk van goed gemarkeerde wandelpaden die hen door schilderachtige valleien en langs adembenemende uitzichtpunten voeren. Voor mountainbikers zijn er uitdagende single tracks die zich slingeren door de bossen en over heuvelachtige paden. Klimmers vinden hier ook een scala aan rotsen om hun vaardigheden te testen, terwijl liefhebbers van wildwateravontuur kunnen kiezen voor kajakken of raften op de snelstromende rivieren zoals de Ourthe en de Lesse. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor avontuurlijke activiteiten zoals speleologie, boogschieten en zelfs paragliden.

3. De Veluwe

De Veluwe, hoewel niet bekend om zijn bergachtige terrein, biedt een schat aan mogelijkheden voor liefhebbers van buitensporten en bergsporten. Met uitgestrekte bossen, heidevelden en zandverstuivingen is dit natuurgebied in Nederland een paradijs voor avonturiers. De Posbank is ook een niet te onderschatten kuitenbijter die in het verleden de routeboeken van de Vuelta gehaald heeft, dus daar is voor wielrenners en mountainbikers zeker wat te halen. Wandelaars genieten dan weer van kilometerslange wandelpaden die door dichte bossen en over glooiende heuvels leiden en waar je onderweg het nodige local wildlife, zoals herten en, minder lokaal, Schotse Hooglanders.

4. De Belgische Hoge Venen (of Hautes Fagnes) (of Hohes Venn)

De Hoge Venen, met in het middelpunt het hoogste punt van België bij Signal de Botrange, biedt een prachtig en gevarieerd natuurlijk landschap met loof- en dennenbossen, beekjes en uitgestrekte veengebieden. Begin je verkenning van dit gebied bij Ternell, waar diverse wandel- en fietsroutes beschikbaar zijn via de website van het Oostbelgische VVV. Let op: sommige wandelingen kunnen steil zijn en honden zijn niet altijd toegestaan op de plankierpaden. Doordat dit gebied zo hoog ligt (674 meter) kun je in de winter in dee Hoge Venen en nabijgelegen Baraque Michel langlaufen en zelfs skiën. Verder vind je in Oost-België en de Eifel stuwmeren zoals het stuwmeer van Eupen en Lac de la Gileppe. Hier kun je helaas niet watersporten, maar deze bieden wel prachtige wandelmogelijkheden met indrukwekkende uitzichten. In de omgeving van Kelmis liggen ook nog diverse kastelen en hoeves, waaronder het kasteel van Lontzen en Slot Thor, die een bezoek waard zijn tijdens een wandel- of fietstocht door bossen en langs pittoreske Belgische dorpjes.

5. De Eifel

De Eifel, een soort van uitloper van de Ardennen en de Vogezen, is voor berg- en buitensporters een gebied bij uitstek om alvast aan de bergen te wennen. Er is een uitgebreid netwerk van wandelpaden door dichte bossen en langs typische dorpjes als Monchau. Een van de mooiste wandelroutes is de beroemde Eifelsteig. Voor mountainbikers zijn er uitdagende tracks met diverse moeilijkheidsgradaties, variërend van ontspannen tochten door het platteland tot technisch uitdagende afdalingen. Klimmers kunnen hun vaardigheden testen op de mooie rotswanden en ook vind je hier klettersteigs, terwijl liefhebbers van watersporten kunnen kajakken, kanoën of zeilen op de vele meren en rivieren, zoals de Ruhrsee!

6. De Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen liggen aan de zuidkant van Oost-Vlaanderen en is vooral bekend van de vele wielerklassiekers die hier in het voorjaar doorheen razen. De bekendste is natuurlijk de Ronde van Vlaanderen, met zijn legendarische hellingen zoals de Oude Kwaremont en de Koppenberg. Deze route kun je als wandelaar overigens ook gedeeltelijk lopen. Liefhebbers van avontuur kunnen kiezen voor activiteiten zoals mountainbiken, kajakken op de Dender of paardrijden door de landelijke paden.

7. De Zeeuwse duinen

Misschien een beetje een vreemde eend in deze bijt, maar hear me out. Bij Dishoek heb je namelijk duinen die tot 46 meter hoog zijn. Natuurlijk een rimpel vergeleken met een doorgewinterde Alpencol, maar hier kun je ook heerlijk wandelen over glooiend terrein. En: het is sowieso heuvelachtiger hier dan in de rest van biljartlakenvlak Nederland!

8. De Moezelvallei

Deze is al een behoorlijk eindje rijden Duitsland in, maar het is echt de moeit waard (en daarom ook opgenomen in deze top-10). Je wandelt hier langs schilderachtige wijngaarden, oude kastelen en vrolijke stadjes en de kronkelende oevers van de rivier de Moezel. Voor fietsers biedt de regio uitdagende routes langs de wijngaarden en door de heuvels, zoals de Moezel-fietsroute die zich uitstrekt van Metz in Frankrijk tot Koblenz in Duitsland. Klimmers kunnen hun vaardigheden testen op de steile rotswanden die de vallei omringen. Watersporters kunnen ook hun hart ophalen: op de kalme Moezel kun je kanoën, kajakken en paddleboarden.

9. De Sallandse Heuvelrug

Tegen de Duitse grens in Overijssel vind je in de Sallandse Heuvelrug een ander, minder bekend, Nederlands heuvelland. Centraal hierin ligt de 60 meter hoge Holterberg. Alpinisten hoeven hier aldus weinig van te verwachten. Maar het zogenaamde coulisselandschap, gekenmerkt door een afwisseling van glooiende weilanden, akkers, bossen, houtwallen en heidevelden, zorgt toch dat je hier een fraaie wandeling kunt maken. Bovendien is de Sallandse Heuvelrug een uitstekende plek voor vogelspotten, met zeldzame vogelsoorten die hun thuis vinden in de uitgestrekte bossen en velden. Voor fietsers biedt de regio gevarieerde routes, variërend van ontspannen tochten door pittoreske dorpjes tot uitdagende mountainbikeroutes door heuvelachtig terrein. Klimmers kunnen hun vaardigheden testen op de zandstenen rotsen van de Hellendoornse Berg of de Koningsbelt.

10. Het ‘Dak van Drenthe’: de VAM-berg

Als hier al jarenlang wielerkoersen, zoals het Nederlands kampioenschap op de weg, eindigt, dan zal het toch ook goed genoeg zijn voor de bergsporter die in vorm wil komen voor de aankomende zomer. Het is een voormalige afvalberg in een verder vlak landschap, die je op drie verschillende manieren kunt beklimmen. Hij is 63 meter hoog is 520 meter lang en overbrugt 46 hoogtemeters. Dat betekent een gemiddeld stijgingspercentage van 11%, met een uitschieter van 16%. Naast wielrenners kunnen hier ook mountainbikers terecht, maar verder is het aanbod wel beperkt. Maar daarom staat de VAM-berg natuurlijk ook pas op de 10e plek in dit rijtje!

Hugo
Zijn wieg stond in de Limburgse Alpen, waardoor zijn liefde voor het overwinnen van hoogteverschillen en weidse panorama’s er al vroeg inzat. Het liefst doet hij dit op de fiets of met wandelschoenen aan.

Reageren