5 leuke klettersteigs in Tirol voor beginners en lichtgevorderden

Henri

De populaire vakantieregio Tirol heeft ongeveer 100 klettersteigs te bieden, met voor ieder wat wils. Eerder schreef ik over 5 klettersteigs voor echte beginners in Tirol. Ben je op zoek naar meer? Dan geef ik hier 5 klettersteigtips voor beginners en lichtgevorderden die op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen in Tirol.

Een goede voorbereiding is essentieel

Om met klettersteigs te beginnen, heb je een goede voorbereiding nodig. Je bevindt je in alpiene terrein, wat niet zonder risico’s is. Je moet te allen tijde het juiste materiaal dragen. Het is aan te raden om je eerste paar klettersteigs samen met een lokale berggids te doen. Zo kun je alle tips & tricks leren en krijg je een beter inzicht in de do’s en don’ts. Daarnaast kun je onze andere artikelen over via ferrata’s bekijken:

Het bedevaartskerkje St. Magdalena, bovenaan de gelijknamige klettersteig

1. St. Magdalena Klettersteig - Gschnitz (Gschnitztal)

Vrij diep het Gschnitztal, een schitterend zijdal van de beroemde Brennerpas, vind je een echte geheimtip voor klettersteigliefhebbers. Bij de start van de route heb je meteen meerdere mogelijkheden om naar boven te klimmen. De echte beginners kunnen het beste iets verder doorlopen richting de “A”-start, met eenvoudige A en A/B passage’s tot het uitzichtpunt “Habichtblick”.

Heb je al eens vaker een klettersteig gedaan, dan kun je ook bij “B” starten. Dit is de directere route naar hetzelfde uitzichtpunt met alleen B-passages. Vanaf het uitzichtpunt komen alle varianten samen, ook de moeilijkere C, D en E varianten.

Daarna volgen er op de hoofdroute meerdere steilere passages. De meeste zijn gecategoriseerd als B of B/C, slechts één met C, maar toch mogen ze allemaal niet worden onderschat. Daarnaast moet je, zeker wanneer het wat drukker is, wat oppassen dat je het ietwat broze gesteente niet lostrapt.

Bij de uitstap van de klettersteig word je beloond op een schitterende rustplek bij St. Magdalena, een bedevaartskerk met een “Jausenstation” voor een hapje en een drankje met een heerlijk uitzicht op de omringende bergen. Vanaf hier neem je het wandelpad terug richting het dal.

Voor de meer ervaren klettersteigers is de nabijgelegen klettersteig naar de Ilmspitze, vlakbij de Innsbrucker Hütte, ook een tip. Voor beginners is deze route echter te hoog gegrepen. Zowel de klim als de afdaling is uitdagend en vereist de gepaste techniek en klimervaring.

Gegevens: St. Magdalena Klettersteig

Aanloop: 20 minuten
Duur: 1 – 1,5 uur
Hoogteverschil: 250 meter
Oriëntatie: West - Zuidwest
Startpunt: Parkplatz Klettersteig St. Magdalena

2. Geierwand Klettersteig - Haiming (Inntal/Ötztal)

De Geierwand Klettersteig ligt officieel in het Inntal, maar ligt tegelijkertijd op een steenworp afstand van het Ötztal. Naast andere spannende activiteiten zoals raften, canyoning en het Area 47 park kun je in hier bij de ingang van het Ötztal ook een klettersteig doen.

De klettersteig is geschikt voor beginners en lichtgevorderden, maar mag zeker niet worden onderschat. Hij is behoorlijk lang en er zitten een paar steile B/C stukken in, met net voor het einde zelfs nog een C passage. Halverwege de klettersteig word je beloond met een schitterende pauzeplek. Vanaf hier kun je in alle rust bijkomen en genieten van de uitzichten op het Inntal.

Het is bovendien een volle zuidhelling, waardoor de rotswand als een oven kan werken op een warme zomerdag. Als de zon vol op de helling staat, kan het in korte tijd bloedheet worden. Tijdmanagement is op deze klettersteig dus nog belangrijker dan bij andere via ferrata’s. De zuidelijke expositie en lage hoogte zorgen er wel voor dat de klettersteig al erg vroeg in het voorjaar mogelijk is. Ook tot laat in de herfst kun je deze klettersteig prima doen, natuurlijk afhankelijk van het weer.

Tot slot is de afdaling niet te onderschatten. Gezekerd met staalkabels slingert de weg steil naar beneden over de losse kalksteengrond. Bij regen kan het snel glad worden, maar ook als het droog is, is concentratie vereist.

Gegevens: Geierwand Klettersteig

Aanloop: 10 minuten
Duur: 2,3 - 3 uur
Hoogteverschil: 350 meter
Oriëntatie: Zuid
Startpunt: Wanderparkplatz Magerbach

3. Peter Kofler Klettersteig – St. Jodok (Wipptal)

In het Wipptal, net ten zuiden van Innsbruck, ligt onze derde klettersteigtip. Recht boven het kneuterige dorpje St. Jodok verloopt de Peter Kofler klettersteig op de Stafflacher Wand. De klettersteig is ook direct vanuit Innsbruck en omgeving met het openbaar vervoer te bereiken, want het treinstation van St. Jodok ligt op een steenworp afstand van het startpunt. Langs de toegangsroute vind je enkele borden met de belangrijkste informatie over veiligheid op een klettersteig.

Net zoals de Geierwand Klettersteig is ook deze route op het zuiden gericht, waardoor het hier ook vrij warm kan worden in de zomermaanden. Op het eerste gedeelte worden je klimkwaliteiten meteen op de proef gesteld. Een technisch C gedeelte (wat eigenlijk al dicht tegen C/D aan komt) zet je meteen aan het werk.

Hierna wordt de klettersteig niet per se moeilijker, maar ook niet eenvoudig. Een afwisseling van horizontale traverses en enkele steile C stukken in combinatie met de forse lengte zorgt ervoor dat het voor de echte beginners als een pittige klettersteig kan worden ervaren. De uitzichten vanaf de steile Stafflacherwand zijn daarentegen wel schitterend. Ook de twee kabelbruggen zijn erg mooi.

Als eerste klettersteig kun je dus beter de hierboven genoemde St. Magdalena klettersteig doen, of bekijk de 5 andere goede beginnertips voor via ferrata’s in Tirol. Eenmaal boven aangekomen word je beloond met een mooi uitzicht over het Valsertal én een dorstlesser-schatkist. Vergeet niet om voor de vrijwillige bijdrage voor de lokale Bergrettung wat contant geld mee te nemen.

Gegevens: Peter Kofler Klettersteig

Aanloop: 20 minuten (vanaf het station St. Jodok)
Duur: 2 uur
Hoogteverschil: 300 meter
Oriëntatie: Zuid
Startpunt: St. Jodok (Bahnhof)

4. Seefelder Klettersteig - Seefeld

De Seefelder Klettersteig is een relatief nieuwe klettersteig (geopend in juni 2021). Je kunt de start bereiken vanaf de top van de kabeltrein naar de Rosshütte. Vanaf hier verloopt een wandelpad richting het startpunt.

De sportieve klettersteig is met veel B/C en C passages geen makkie, maar wordt ook nergens écht moeilijk. Omdat er ook bij deze passages vrij weinig ondersteuningen zijn, kan de klim behoorlijk wat kracht kosten. Onderweg zijn er wel genoeg punten om uit te rusten.

Vanaf de top van de klettersteig, de Seefelder Spitze, heb je een schitterend zicht op de Karwendel en de Zugspitze. Via de Seefelder Joch en de pendelbaan kom je weer terug bij de Rosshütte.

Gegevens: Seefelder Klettersteig

Aanloop: 30 - 40 minuten (vanaf bergstation Rosshütte)
Duur: 1,5 - 2 uur
Hoogteverschil: 300 meter
Oriëntatie: Zuidwest - West
Startpunt: Rosshütte (skigebied)

5. Lehner Wasserfall Klettersteig - Längenfeld (Ötztal)

Het Ötztal is een echte place-to-be voor klettersteigfans en komt daarom voor de tweede keer in deze lijst langs. Bij het dorp Längenfeld vind je namelijk nog een schitterende route: de Lehner Wasserfall Klettersteig. De via ferrata inclusief spectaculaire kabelbrug is uitstekend geschikt voor lichtgevorderden. Let hier wel op dat je niet de steilere D/E varianten pakt, die enkel voor de experts zijn.

Vanaf de parkeerplaats loop je via een hangbrug in ongeveer 20 minuten naar de start van de via ferrata. Net zoals bij de Peter Kofler klettersteig worden je klettersteigskills ook hier meteen bij de start op de proef gesteld, want de steile wand met B/C en C stukken is niet gemakkelijk. Daarna vlakt de route wat af en blijft het voornamelijk bij B passages, die niet recht omhoog gaan, maar juist meer schuin naar boven. Vanaf hier krijg je een steeds beter uitzicht op de waterval. Om bij de kabelbrug te komen, moet je na het einde van het lange gedeelte een stukje omhoog lopen en vervolgens linksaf slaan.

Gegevens: Lehner Wasserfall Klettersteig

Aanloop: 20 minuten
Duur: 1,5 uur
Hoogteverschil: 200 meter
Oriëntatie: Zuidoost
Startpunt: Längenfeld Ortsteil Lehn

Henri
woont in Innsbruck en is een fanatiek buitensporter.

Reageren